Minciuna la cei mici si mari…

Minciuna la cei mici si mari

 

Minciuna la cei mici si mari…

 

Din punct de vedere psihologic minciuna este un simptom al faptului ca ceva nu merge bine pentru copil. La varste mici poate fi vorba despre un amestec al fanteziei cu realitatea, dar o data cu inaintarea in varsta, cu cresterea ponderii principiului realitatii in viata lui, minciuna devine mai degraba un tip de comportament decat o fantezie. Astfel, la inceput este un efect al necunoasterii realitatii iar cu timpul devine o fuga de realitate. Situatia din urma este una care trebuie sa ne atraga atentia si preocuparea pentru a-i intelege sensul si nevoia.

 

Copiii mint deoarece se tem sa ia o anumita pozitie in ceea ce-i priveste sau sa se confrunte cu realitatea asa cum este ea. Ei cad adesea prada fricii, indoielii, proastei pareri de sine sau sentimentelor de vinovatie. Nefiind capabili sa faca fata lumii reale in mod adecvat, apeleaza la acest tip de comportamente de aparare, actionand contrar felului in care simt cu adevarat….

 

Accentul aici cade asupra noastra, a adultilor din preajma lor – identificand cauzele minciunii prin cunoasterea copilului, trebuie sa luam masuri pentru eliminarea acestora. Schimbarea comportamentului nostru in prinicipal in relatia cu copilul va determina dezvoltarea capacitatii lui de adecvare la realitate si, ca efect, de a se comporta in acord cu ceea ce simte.

 

Cum stau lucrurile cu minciuna in cazul adultilor? Cat din explicatii cu privire la sensul miciunii se potrivesc si pentru cei mari: frica, indoiala, stima de sine scazuta, sentimente de inadecvare si vinovatie… incapacitatea de a face fata lumii reale in mod adecvat dezvoltand acest comportament de aparare, actionand astfel contrar a ceea ce simt si ii motiveaza… ?

 

In proportie de 100% se potrivesc, doar ca in cazul adultilor ar trebui sa compenseze capacitatea dezvoltata, de a face fata realitatii, asumarea si trairea consecintelor in beneficiul acordului intre ceea ce simti si ceea ce faci. Aceasta inseamna maturitate: asumarea responsabilitatii, trairea efectelor, dar, psihologic vorbind, cel mai important este acordul intre componentele vietii noastre: emotii- ganduri- comportament. Un dezacord perpetuu conduce la o scindare greu de dus timp indelungat, cu efecte asupra personalitatii si vizibile nu doar in plan comportamental dar si al sanatatii, insotit adesea de anxietate, depresie, oscilatii emotionale ce pot creste pana la intensitatea unor afectiuni ce necesita psihoterapie sau chiar medicatie. Pana acolo se poate ajunge prin neformarea, nedezvoltarea adecvata si solida a caracterului, caci el este responsabilul acestor situatii.

 

De aceea trebuie sa incepem constructia adecvata a caracterului in copilarie iar ca adulti sa ne modelam permanent, voluntar, constient, luptand sa imbunatatim ceea ce s-a format deja.

 

Pentru sanatate si stare de bine, a noastra si a celor pe care ii formam!

 

 

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210