Cele 6 nivele ale maturitatii emotionale

cele 6 nivele ale maturitatii emotionale  

Cele 6 nivele ale maturitatii emotionale

(Kevin Everett FitzMaurice. M.S.)

 

 

 

 

 

 

1.     Responsabilitatea emotionala

Cand o persoana atinge primul nivel al maturitatii emotionale, atunci ea realizeaza ca nu va mai vedea propria stare emotionala ca responsabilitate a unor forte exterioare cum ar fi oameni, locuri, lucruri, forte, soarta sau “spirite”. Ea invata sa renunte la expresii din propriul vocabular care arata deresponsabiliazare de emotii sau neajutorare sau o atitudine de victima cu privire la propriile emotii si sentimente.

Expresii cum ar fi: “M-a facut sa ma simt…” , “I-am facut sa se simta…” si altele asemenea indica deresponsabilizare si atribuire externa a acesteia cu privire la propriile sentimente si emotii si vor fi in primul rand schimbate in afirmatii de tipul “Eu…”  care se opun celor de tipul “Tu…”  sau afirmatiilor de invinovatire. De exemplu, expresiile obisnuite se vor transforma din “M-ai facut sa devin atat de furios cand ai facut asta” in “Am devenit furios cand tu ai facut asta pentru ca…”

La acest nivel al maturizari emotionale oamenii folosesc adesea urmatoarele doua expresii:

 • “Cand ai facut asta, m-am simtit….., pentru ca m-am gandit ca asta insemna…”
 • “Cand s-a intamplat asta, m-am simtit…., pentru ca am interpretat ca inseamna…”


Pe masura ce maturizarea avanseaza, ei incep sa foloseasca afirmatii tot mai adecvate care vor inhiba “Jocul Invinovatirii”, expresii ca:

 • “ Am ales sa simt… cand ai facut asta, pentru ca am crezut ca insemna…”
 • “Am ales sa simt…. de cate ori se intampla asta, pentru ca am ales sa cred ca asta insemna…”
 • “Am ales sa simt… cand el/ea facea asta, pentru ca am ales sa cred ca asta insemna…”
 • “M-amobisnuit sa aleg sa simt… ori de cate ori mama/tatal/sora/fratele, etc al/a meu/mea/tau/ta imi spune ceva, pentru ca eu cred ca inseamna…”

 

2.     Sinceritatea emotionala

Sinceritatea emotionala se refera la buna vointa unei persoane de a-si cunoaste si a-si detine propriile emotii si sentimente. Acesta este un pas necesar pentru auto-acceptare si auto-intelegere. Problema rezistentei la autodescoperire are o mare legatura cu acest nivel. Problema rezistentei provine din fricile constiente si inconstiente de a se confrunta direct  cu vocile critice pe care persoana le aude in interiorul mintii sale.

Atunci cand oamenii nu dezvolta abilitati emotionale de a face fata situatiilor de viata (modalitati de coping) in general ajung sa piarda majoritatea confruntarilor cu adversarii proprii interiori, criticul interior, vorbirea negativa cu sine, sau constiinta hiperactiva. De aceea, fricile oamenilor cu privire la sinceritatea emotionala sunt bazate pe suferintele anterioare ale Eului care a introiectat judecarea lui ca fiind mai rau, mai scazut, sau inferior altora.

Persoanele aflate la acest nivel emotional stiu in mod sincer cum sa aleaga sa simta pentru a se proteja de suferinta. Ele stiu de asemenea cum sa aleaga sa nu interactioneze cu acuzele interioare folosind tehnici de ignorare, distragere sau redirectionare. 

 • “Sa fii tu insuti” este primul tel al acestui nivel emotional de maturitate.

In acest context, sensul acestei expresii este acela ca esti ceea ce simti. La acest nivel al maturitatii emotionale, nu te ascunzi, nu te pacalesti, nu suprimi sau reprimi ceea ce simti si experentiezi in mod sincer ceea ce simti. Cel putin esti sincer cu tine insuti cu privire la ceea ce simti in ciuda a ceea ce „ar trebui” sa simti.

In al doilea rand, la acest nivel, oamenii incep sa ii simta pe cei care cu care ei pot impartasi in mod sincer sentimentele si emotiile lor reale, adevaratul sine intr-un mod suportiv si lin de acceptare.

La acest nivel, incepe si munca de  a nu mai accepta propriul sine ca identic cu comportamentul si experientele. Daca te comporti ca un caine, tousi niciodata nu vei deveni un caine.

In mod similar, niciodata nu vei fi stupid purtandu-te totusi stupid. Dar totusi vei dori sa te focusezi pe schimbarea modului stupid de a gandi intr-un mod mai realist de gandire efectiva.

 

3.     Deschiderea emotionala

Acest nivel se refera la tendinta unei persoane de a impartasi si a-si dezvolta capacitatea de a impoartasi propriile emotii si sentimente intr-un mod adecvat si la momentele potrivite. Persoanele aflate la cest nivel experentiaza si invata valoarea ventilarii emotioanle pentru a lasa emotiile sa treaca si de asemenea pericolele care decurg din ascunderea emotiilor de sine si de altii.

Auto-dezvaluirea este tema importanta a acestui nivel de maturitate emotionala. Totusi, auto-dezvaluirea nu va fi niciodata la fel de importanta ca si disponibilitatea persoanei de a fi deschisa in experentierea tuturor emotiior sale asa cum ele se dezvolta, fara vocile critice pe care le aude in interiorul sau incercand sa schimbe, sa controleze sau sa condamne aceste emotii.

 • Pericolul emotiilor reprimate si valoarea inerenta a explorarii tuturor emotiilor, precum si lasarea lor sa se exprime interior sunt explorate in continuare la acest nivel.

1.      Exprima pentru a lasa sa treaca.

2.      Ventileaza pentru a te detasa.

3.      Impartaseste pentru a lasa sa treaca.

4.      Opreste-te sa la framanti si incepe sa te transformi.

La acest nivel al maturitatii emotionale, persoana are deschiderea si libertatea de a experentia orice emotie fara a simti compulsia si sa o suprime sau sa o reprime. Suprimarea si reprimarea emotiilor se manifesta pentru a proteja Eul de a fi ranit si de a-l proteja de suferinta pe care o resimte cand este ranit.

 

4.     Asertivitatea emotionala

O persoana aflata la acest nivel intra intr-o noua etapa de exprimare de sine pozitiva. Primul obiectiv al acestui nivel este ca persoana sa poata cere si primi hrana de care are nevoie – intai de la sine apoi de la ceilalti.

Persoana isi arata nevoile emotionale in toate relatiile daca este in siguranta sa o faca. Ca si obiectiv secundar, ea invata de asemenea sa exprime orice emotie sau sentiment in mod adecvat fiecarei situatii  (de ex. cum sa exprime o emotie fara un ton exagerat de agresiv sau manipulativ).

O persoana aflata la acest nivel de maturitate emotionala isi face timp pentru propriile emotii –ea pretuieste si respecta aceste sentimente. Astfel de persoane inteleg legaturile dintre emotiile suprimate, stress si boala.

Cateva dintre actiunile care pot fi caracterizate ca si asertive emotional includ:

 • Cererea de timp petrecut in singurate pentru a cotempla, medita sau a te ruga,
 • Cererea de incurajari pentru a duce la bun sfarsit o sarcina sau a atinge un obiectiv,
 • Cererea de ajutor pentru a plange o pierdere,
 • Cererea de timp si spatiu pentru a-ti procesa emotiile,
 • Cererea de intelegere si compasiune pentru unele emotii negative,
 • Cererea de a fi ascultat fara a ti se da sfaturi sau a fi criticat,
 • Capacitatea de a primi complimente reactionand cu un simplu “Multumesc”,
 • Exprimarea sentimentelor si emotiilor proprii permitand celorlalti sa simta diferit,
 • Exprimarea sentimentelor si emotiilor proprii fara a cere celorlalti sa le inteleaga sau sa le aprecieze,
 • Informarea celorlalti ca te simti vulnerabil si poti reactiona prost sub stress sau in fata unei contruntari, pentru un timp,
 • Sa ii transmit unei persoane ca o iubesti si o apreciezi intr-un mod non-sexual, sigur,
 • Oferirea de apreciere si felicitari altor persoane pentru realizarile lor,
 • Recompensarea comportamentelor sociale pozitive cu aprobare si suport,
 • Aprecierea cuivapentru ca ea a procedat inteligent, corect sau ceea ce a facut a fost important.

  

 

5.     Intelegerea emotionala

Persoanele aflate la acest nivel de maturitate emotionala inteleg procesul cauza-efect al responsabilitatii si iresponsabilitatii emotionale. Inteleg faptul ca in realitate conceptia de sine “reprezinta problema care interfereaza cu responsabilitatea emotionala”. Astfel de persoana realizeaza ca nu este posibil sa ai o asa zisa conceptie de sine buna fara una rea.

Datorita naturii cunoasterii si formarii conceptelor despre sine, astfel de persoane experentiaza in primul rand ca toate conceptele de sine sunt polare. Cunoscand faptul ca jumatate din dualitatea conceptelor de sine este activa in interior chiar si atunci cand acea jumatate este ascunsa in intuneric (inconstient), va incepe sa treaca peste capcana conceptiilor, imaginilor si constructelor despre sine.

Cunoasterea unitatii partilor opuse va putea fi aplicata zilnic in noi situatii de viata. (pentru mai multe detalii, a se citi We’re All Insane, Second Edition  - https://kevinfitzmaurice.com/free-stuff/responsibility-issues/the-6-levels-of-emotional-maturity/)

 

Alte intelegeri la acest nivel include urmatoarele:

1.         Incercarile de a captura doar o parte a sinelui poate doar sa distruga sinele, deoarece sinele este un proces viu si nu cunoastere sau memorie.

2.         A reduce sinele la cunoastere inseamna pur si simplu a-l ucide.

3.         Fie ca alegem sa avem propriul sine viu si ne traim viata experentiind, fie consideram sinele nostru ca si cunoastere si atunci il pierdem de fapt, il distrugem si ne traim viata in amintiri si nu in experienta.

Prin natura lor proprie, conceptiile de sine sunt formate prin referi exterioare si de aceea sunt intotdeauna tinte perfecte pentru Jocul de-a Invinovatirea. De aceea persoanele aflate la acest nivel al maturitatii emotionale incearca permanent sa isi aminteasca faptul ca propriile conceptii despre sine trebuie imbunatatite, sunt in transformare continua si astfel se elibereaza de ele.

Autocunoasterea este folosita pentru a elibera sinele de aceste conceptii de sine si nu pentru a-l incatusa.

 • Principala sarcina aici este de schimbarea totala din identificarea cu fiecare cenceptie de sine in identificarea doar cu sinele adevarat si natural.

 

6.     Detasarea emotionala

 

La acest nivel persoana traieste fara capcana si sarcina conceptiilor, imaginii si constructelor de sine, cu privire la grup sau lucruri. O astfel de persoana este doar constienta de sine ca un proces, ca o persoana care simte, care experentiaza, ca un recipient viu, imposibil de cunoscut in integralitatea sa deoarece este viu si nu static si fix.

O astfel de persoana nu mai exista. Adevarata detasare de toate conceptiile de sine s-a produs. De asemenea s-a realizat si adevarata detasare de ceilalti, ceea ce inseamna ca s-a atins responsabilitatea emotinala absoluta (de fapt a fost descoperita).

Neavand conceptii de sine care sa o apere sau sa o promoveze, persoana nu va mai fi afectata de Jocul Invinovatirii. Neavand conceptii de sine care sa o apere sau sa te promoveze, persoana poate experentia dragostea neconditionata pentru dusmanii sai.

 

(Pentru o metoda si un plan privind devenirea Eului, a se citi cartea lui FitzMaurice- Ego.)

 

 

Sursa:

Traducere din  https://kevinfitzmaurice.com/free-stuff/responsibility-issues/the-6-levels-of-emotional-maturity/

 

 

 

 

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210