Dezvoltare personala: ceea ce facem este puternic influentat de starea noastra si reprezentarile personale

Dezvoltare personala ceea ce facem

“Tot ceea ce facem in viata este determinat de felul in care comunicam cu noi insine.” (Anthony Robbins)

Experienta vietii noastre este modelata prin doua tipuri de comunicari: prin comunicari interioare (acele lucruri pe care ni le imaginam, ni le spunem si le simtim in sinea noastra) si comunicari exterioare care se refera la cuvinte, tonalitati, expresii faciale, atitudini ale corpului nostru si actiuni fizice prin care comunicam cu lumea noastra exterioara.
Bandler si Grinder considera ca invatarea comunicarii presupune dobandirea puterii de a-ti schimba propria experienta in lagatura cu lumea si cu tine insuti. Orice fel de comportament şi de sentimente isi au originea intr-o forma de comunicare.
Bandler si Grinder considera ca exista trei aspecte deosebit de importante care ne ajuta sa ne modelam experientele vietii asa cum dorim si acestea sunt:
1. Sistemul de convingeri. Ceea ce crede o persoana, ceea ce considera ca este posibil sau imposibil determina intr-o mare masura ceea ce poate sau nu poate acea persoana. O vorba straveche spune ca „Daca tu crezi ca esti in stare sa faci ceva sau ca nu esti in stare s-o faci, ai dreptate oricum." Este adevarat intr-o oarecare masura, pentru ca atunci cand nu crezi ca poTi face ceva, trimiti sistemului tau nervos mesaje clare care limiteaza sau chiar elimina capacitatea de a obTine acel rezultat. Dar, pe de alta parte, daca trimiti consecvent sistemului tau nervos mesaje congruente care spun ca esti in stare sa faci ceva anume, atunci ele iti stimuleaza creierul sa obtina acele rezultate pe care le doresti, deschizand astfel posibilitatea de a le genera.

2. Modul de organizare a propriilor ganduri. Acest aspect influrnteaza in primul rand felul in care comunicam si determina dificultati de comunicare sau intelegere intre oameni. De multe ori oamenii nu pot comunica bine unii cu altii pentru ca ei folosesc coduri diferite, au sintaxe mentale diferite.

3. Fiziologia – Aceasta are in vedere legatura indestructibila dintre minte si corp. Felul in care cineva isi foloseste propria fiziologie –adica modul in care respira, in care isi mentine corpul, postura, expresiile fetei, natura si calitatea miscarilor - toate acestea determina starea in care se afla. Starea in care te afli va determina apoi calitatea si multitudinea reactiilor comportamentale pe care esti capabil sa le ai. Exista stari care stimuleaza, care descatuseaza puterea personala asa cum sunt increderea, dragostea, taria interioara, bucuria, extazul. Dar sunt si stari paralizante, care secatuiesc puterea, cum sunt: deruta, deprimarea, teama, nelinistea, tristetea, frustrarea. Cu totii intram si iesim din stari bune si rele. In intelegerea starii este secretul intelegerii schimbarii. Comportamentul nostru este rezultatul starii in care ne aflam. Adesea facem tot ce ne sta in putinta folosind resursele de care dispunem, dar cateodata suntem intr-o pasa proasta. Ni se intampla in viata, aflandu-ne intr-o anumita stare, sa facem sau sa spunem lucruri de care mai tarziu ne pare rau sau din cauza carora ne simtim ulterior stanjeniti. Deosebirea dintre cei care nu reusesc sa-si atinga scopurile in viata si cei care reusesc reprezinta deosebirea dintre cei care nu pot sa se transpuna intr-o stare care sa le sprijine scopurile si cei care se transpun din plin intr-o stare care ii sprijina in realizarile lor. Daca orice manifestare comportamentala este rezultatul starii in care ne aflam, putem genera diferite comunicari si comportamente mai ales atunci cand ne aflam in stari productive decat atunci cand ne aflam intr-una neproductiva.

Si atunci intrebarea pe care ne-o punem este: ce anume genereaza starea in care ne aflam? Exista doua componente principale ale starii: prima o constituie reprezentarile noastre interioare, iar a doua - conditia in care se afla fiziologia noastra si folosirea ei.

Ce si cum ne imaginam lucrurile, precum si ce si cum ni le comunicam noua insine in legatura cu o anumita situatie cu care ne confruntam. - iata ce creeaza starea in care ne aflam si, de aici, felul comportamentului pe care il avem. (Bandler si Grinder)

De exemplu, cum ne purtam cu sotul/sotia sau prietenul/prietena cand ajunge acasa mult mai tarziu decat a promis? Comportamentul nostru va depinde in mare masura de starea in care ne aflam atunci cand fiinta iubita se intoarce acasa, iar starea noastra va fi determinata in mare masura de ceea ce ne reprezentam in mintea noastra ca motiv al intarzierii. Daca timp de ore intregi ne-am imaginat aceasta persoana draga in legatura cu vreun accident, plina de sange, moarta ori intr-un spital, atunci cand intra pe usa o intampinam cu lacrimi in ochi, rasunand usurati, ori cu o imbratisare calda si cu intrebarea: ce s-a intamplat? Acest comportament provine dintr-o stare de ingrijorare. Daca totusi ne-am imaginat ca persoana iubita a intarziat din cauza unei intalniri clandestine, sau din cauza ca pur si simplu nu-i pasa de timpul nostru sau de sentimentele noastre, atunci, cand aceasta persoana ajunge acasa, o vom primi cu totul altfel, ca urmare a starii in care ne aflam. Din starea de a ne simti furiosi rezulta un set total diferit de manifestari comportamentale.

Intrebarea care se pune acum este: ce anume face ca o persoana sa-si reprezinte niste lucruri in urma starii de ingrijorare, pe cand o alta isi creeaza reprezentari interioare care o aduc intr-o stare de neincredere sau furie? Exista mai multi factori.

- Poate ca am luat model dupa reactiile parintilor nostri sau alte tipare de rol legate de acest fel de experiente. Daca, de exemplu, atunci cand eram copii, mama era mereu ingrijorata cand tata venea tarziu acasa, si ne vom putea reprezenta lucrurile intr-un fel in care sa neingrijoreze. Daca mama spunea ca nu are incredere in tata, s-ar putea ca si noi sa adoptam acest model. Astfel, toate crezurile, atitudinile, valorile si experientele noastre trecute legate de o anumita persoana ne afecteaza tipul de reprezentari pe care ni le vom face despre manifestarile lor comportamentale.

- Exista un factor si mai important si mai puternic in felul in care percepem si ne reprezentam lumea - acesta este conditia si tiparul nostru de folosire a propriei fiziologii. Tensiunea musculara, ce anume mancam, felul cum respiram, postura noastra, nivelul general al functionarii biochimice, toate acestea au un impact urias asupra starii noastre.
Reprezentarea interioară şi fiziologia sunt strans legate intre ele si interdependente.Astfel, orice ar afecta-o pe una, o va afecta automat şi pe cealalta. Astfel, schimbarea starilor presupune schimbarea reprezentarii interioare ca si schimbarea fiziologiei.
Continuand exemplul anterior, daca atunci când soţul/soţia/copilul ar fi trebuit sa fie deja acasa, corpul nostru se afla intr-o stare buna, productiva, reprezentarile noastre despre motivele care au impiedicat-o sa fie acasa vor fi independente de ea si ne vom ingrijora, ne vom face griji cu privire la ea. Daca totusi din diferite motive ne aflam intr-o stare fiziologica de mare tensiune musculara sau suntem foarte obositi, ori ne doare ceva vom avea tendinta sa ne reprezentam lucrurile intr-un mod care ne amplifica sentimentele negative. Este exact acelasi lucru cu situatia in care atunci cand ne simtim bine, voiosi, increzatori, bine dispusi si percem parca lumea inconjuratoare mai buna, pozitiva, si chiar obstacolele mai usor de depasit iar cand suntem obositi, stresati, ingijorati sau bolanvi si lucrurile din jur au o conotatie negativa, adica in ton cu starea noastra.

Astfel, aceşti doi factori - reprezentarea interioara si fiziologia - interactioneaza in mod constant unul cu celalalt pentru a crea starea in care ne aflam. Iar starea in care ne aflam determina manifestarile comportamentale pe care le aratam.
Ca urmare, pentru a controla si indruma manifestarile noastre comportamentale trebuie sa ne putem controla si indruma starile; si ca sa ne controlam starile, trebuie sa ne controlam si sa ne indrumam in mod constient reprezentarile noastre interioare si fiziologia.
(Dupa Puterea nemarginita - Anthony Robbins)

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210