Dependenta de substante

dependenta-de-substante

Dependenta de substante (alcool, tutun, substante psihoafective)
Dependenta presupune o stare de necesitate stringenta de folosire a unor substante pentru a obtine o stare de bine. Ceea ce o caracterizezaza este ciclicitatea: cresterea nevoii, urmata de o stare de bine ca efect al satisfacerii nevoii prin consum (pentru o perioada de timp), si din nou o crestere a nevoii.
De mentionat faptul ca are o componenta fizica si una psihica si este determinata de o complexitate de factori: genetici, psihosociali si externi care ii influenteaza dezvoltarea si manifestarile.
Dependenta implica: pierderea controlului fata de consum, consumul compulsiv...
si continuarea consumului in ciuda efectelor daunatoare.
In lucrarile de specialitate exista o teorie care vorbeste despre existenta unei personalitati adictive; aceasta reunesete acele trasaturi de personalitate considerate a fi factori predisponzanti spre dezvoltarea unei dependente, stabilirea obiectului de dependenta fiind determinat de factori sociali sau contextuali si putand varia de la alcool, droguri, jocuri de noroc, jocuri video, mancare, exercitii fizice, chiar relatii (vorbim de dependente emotionale de exemplu). O persoana este considerata la risc de a dezvolta astfel de dependente cand prezinta semne de comportament impulsiv combinat cu trairea indelungata sau generala a unei senzatii de esec, alienare sociala si nivel ridicat de stress. O astfel de persoana poate trece de la o dependenta la alta sau chiar dezvolta mai multe dependente. Persoanele predispuse la dezvoltarea dependentelor (adictiilor) sunt foarte sensibile la stress, au probleme in a face fata situatiilor cu nivel ridicat de stres chiar daca evenimentul este de scurta durata, au adesea stima de sine scazuta, au comportamente impulsive si pot fi identificate excese comporatmentale (abuz alimentar, de dulciuri) acestea avand legatura cu limitele si aprecierea echilibrului in ceea ce privaste un comportament. Absenta capacitatii de a face fata stressului este un element simptomatic al dezvoltarii unei dependente, aceste persoane fiindu-le dificil sa urmareasca scopuri de lunga durata deoarece au tendinta de a se concentra asupra stressului imediat si nu suporta privarea de placere. in ceea ce priveste abilitatile relationale, persoanele adictive se simt nesigure in relatii, le este greu sa dezvolte incredere in cineva, cauta constant aprobarea celorlalti. Persoanele care sufera de dependente intra in depresie si anxietate controlindu-si emotiile prin dezvoltarea de dependente fata de droguri, alcool sau alte activitati care le aducc placere.
Tipuri frecvente de dependente:

  • abuzul de substante, aici putand fi vorba despre alcool, cel mai frecvent utilizat, care afecteaza numeroase persoane, si subtantele denumite generic droguri, acestea includ substante psihoactive cum ar fi stimulantele, narcoticele, anxioliticele, barbituricele si halucinogenele.
  • dependenta de jocuri de noroc,
  • tulburarile alimentare (anorexie, bulimie, compulsia spre alimenatare) sunt incluse la dependente datorita aspectelor comune in ceea ce priveste mecanismul dupa care functioneaza si modelele explicative care li se aplica.
  • munca excesiva – este tot mai frecvent intalnit termenul de workaholic care se refera tot la mecanismul dependentei in acest caz de munca, de activitate si intilnim si aici absenta echilibrului, compulsia spre activitate, nevoia ridicata si crescanda de a lucra care se cere cu stringenta a fi satisfacuta, etc, in acest caz celelalte aspecte ale vietii (familie, prieteni, propria persoana in alte roluri diminuandu-se extrem de mult sau chiar disparand),

Atentie!
Dependentele au consecinte psihologice de lunga durata, componenta ele alterand biochimia crebrala, astfel incat dificilul drum al recuperarii este presarat adesea cu recaderi.
Exista totusi o serie de pasi care trebuie facuti de persoanele care se recunosc a avea aceasta problema, primul fiind obligatoriu recunoasterea si admiterea existentei problemei, dupa care decizia de a face schimbari care va conduce la solicitarea sprijinului specializat.
Interventia medicala este un pas absolut necesar pentru persoanele cu dependente de substante, alcool pentru a trata simptomele de sevraj si malnutritie. In plus, interventia psihologica prin formele sale incluzand consilierea psihologica, psihoterapia individuala sau de grup sunt disponibile si necesare in abordarea problemelor de dependenta, in cele mai multe cazuri aceasta fiind recomandata impreuna cu medicatie sau in situatii de identoificare a unor vulnerabilitati care pot determina aparitia adictiei.

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210