Anxietatea

anxietatea

Anxietatea – manifestare si interventie terapeutica
Pentru cei mai multi oameni anxietatea intensa si dezorganizatoare a propriului comportament pare sa fi aparut din senin, brusc dandu-si seama ca se simt ciudat, disconfortant. Parca nici nu realizezi cand ai trecut de la obisnuitele temeri, de la momente mai fericite sau mai putin fericite ale vietii, la altele in care te simti ingrozit, ti se taie respiratia si te temi infiorator ca o sa patesti ceva rau sau ca ceva groaznic o se intample unei persoane apropiate...
Alteori, dupa un eveniment deosebit de viata, traumatizant sau solicitant din punct de vedere al energiei si resurselor proprii, ti se pare ca timpul trece si tu nu iti revii. Toata lumea din jur incepe sa iti spuna ca ar fi trebuit sa revii la cum te cunosteau ei inainte insa tu ramai blocat in temeri, senzatii fizice de disconfort, insomnii, ganduri recurente de rau care se va tot intampla de aici inainte.
Iar toate aceste ganduri sunt insotite de transpiratii, senzatii de sufocare, nod in gat ori in stomac, ameteli, tahicardie sau alte semne corporale care intaresc la randul lor ideea de rau... ganduri, emotii, senzatii... toate te bulverseaza astfel incat apelezi la medic. Iar de la o anxietate obisnuitata, pe care stiai ca toti oamenii o experentiaza din cand in cand, te trezesti ca ti se pune diagnosticul de Tulburare anxioasa.
Ce este Tulburarea anxioasa
Atunci cand simti ca o stare de anxietate, de teama, pe care o cunoasteai inca de mult timp ca fiindu-ti caracteristica, iti scapa de sub control iar acest sentiment al lipsei de control iti sporeste mai mult anxietatea si atunci and starea acesta iti perturba ritmul normal de viata impiedicandu-te sa desfasori activitati pe care le faceai cu ceva timp in urma, inseamna ca este vorba despre o stare patologica ce are nevoie de atentie speciala.

Anxietatea de deosebeste de teama prin faptul ca are un caracter difuz, persoana neputand sa precizeze motivul fricii, pericolul fiind vag conturat, iar spaima traita este in legatura cu pierderea controlului. Apare sentimentul acut ca ceva rau se va intampla si o stare fizica si psihica de rau care se amplifica ajungand chiar la atac de panica.
O alta caracteristica a anxietatii este faptul ca afecteaza toate planurile personale: planul fizic si fiziologic, planul psihologic (ganduri si emotii) si comportamentul.
In plan fiziologic apar simptome somatice, ca urmare a reactiilor vegetative, ca: tahicardie, ameteli, transpiratie abundenta, paloare, contracturi musculare, senzatie de sofocare, nod in gat, senzatii de voma.
In plan psihologic, anxietatea se manifesta ca o stare subiectiva de teama in fata unui pericol iminent. Apar ganduri cu privire la propria moarte sau a cuiva apropiat si cu privire la iminenta acesteia.
In plan comportamental, persoana cu aceasta tulburare anxioasa simte ca nu mai poate actiona ca si pana acum, nu se poate exprima si face fata unor situatii.
Niveluri de manifestare a anxietatii si abordarea simptomelor caracteristice
Cunoasterea acestor planuri de manifestare a simptomelor este importanta deoarece interventia terapeutica se adreseaza acestor niveluri pentru reducea anxietatii.
Nivelul fiziologic
Manifestarile de la nivel fiziologic sunt explicate atat prin existenta unor dezechilibre la nivelul creierului, la nivel hormonal iar explicatiile sunt ca ele se presupune ca sunt produse de efecte organice ale stresului, factori ce tin de regimul alimentar.
La nivel fiziologic interventia presupune utilizarea unor tehnici de de respiratie, relaxare, exercitii fizice sau adecvarea regimului alimentar si a unui stil de viata sanatos (cu un echilibru intre odihna, activitate fizica si psihica).
Nivelul emotional
Se presupune ca starile emotionale reprimate (in special furia, agresivitatea, ostilitatea) ar fi cauze importante ale tulburarii anxioase.
La acest nivel terapia presupune:

 • identificarea starilor emotionale traite de subiect,
 • recunoasterea si invatarea exprimarii adecvate a emotiilor traite,
 • „repararea” suferintelor emotionale.

Nivelul cognitiv
Acesta se refera la gandurile persoanei cu privire la temeri, ce urmeaza sa se intample, se refera la amploarea imaginatiei cu caracter negativ.
De asmenea gandirea deosebit de autocritica si vorbirea interioara de tip perfectionist contribuie la dezvoltarea anxietatii.
Din punct de vedere terapeutic, identificarea gandurilor cu continut negativ si inlocuirea acestora prin modificarea continutului vorbirii interioare, scaderea autocriticii si perfectionismului impletite cu tehnici de dezvoltare a Eului personal (perceptie de sine, stima de sine) vor conduce la modificarea gandurior negative.
Nivelul comportamental
Se refera la actiunile persoanei, comportamentul acesteia, care in general este unul de evitare sau un blocaj comportamental cu rol dezadaptativ.
Terapia presupune:

 • identificarea tipurilor de comportamente specifice,
 • folosirea tehnicilor de imagerie ghidata si relaxare corporala

Nivelul interpersonal si comunicarea
Trairea unor situatii tensionate in relatiile cu ceilalti, sau a unor conflicte si neintelegeri conduce la frustrare, tensiuni si comportamente de evitare si la cresterea anxietatii cu privire la reaparitia si retrairea acestora.
Tehnicile psihoterapeutice la acest nivel vizeaza:

 • cresterea asertivitatii,
 • identificarea si exersarea comunicare

Nivelul autostimei
Stima de sine scazuta, necunoasterea propriilor resurse de a face fata diferitelor situatii. Stima de sine scazuta este produsul unui contaxt familial disfunctional, sau trairea unor deprivari pe parcursul cresterii se dezvoltarii copilului pana la maturitate, experientierea abuzurilor, neglijarii, toate acestea determinand sentimente de insecuritate, jena, neadecvare cu sine si cu ceilalti
Tehnicile psihoterapeutice abordeaza:

 • cresterea si maturizarea emotionala,
 • dobandirea increderii prin identificarea si accesarea resurselor interioare,
 • tehnici de intarire a Eului,
 • accesarea si comunicarea cu „copilul interior” ranit, nefericit, indurerat, temator cu rolul de a-l securiza si vindeca pentru deblocarea libertatii, creativitatii si spontaneitatii specifice acestei instante interioare

Tenicile de relaxare, imagerie ghidata, hipnoza, gimnastica respiratorie, alaturi de tehnici verbale utilizate in scopul unificarii tuturor aspectelor persoanei (corporal - emotional – cognitie – comportament) sunt metode de reducere a anxietatii si a formelor specifice ale acesteia, fobiile si atacul de panica.

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210