EMDR - terapia experientelor traumatizante

EMDR

EMDR  (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)- Desensibilizare si reprocesare prin miscare oculara

 

EMDR este un tratament psihoterapeutic care a fost dezvoltat in principal pentru a usura durerea asociata cu amintirile traumatice (Shapiro, 1989a, 1989b). Modelul de Procesare Adaptativa a Informatiei dezvoltat de Saphiro sustine ca EMDR faciliteaza accesarea si procesarea amintirilor traumatice si altor experiente de viata daunatoare pentru a produce solutii adaptative.

Astfel, dupa tratamente cu EMDR, este eliberata suferinta emotionala, sunt reformulate credintele negative despre sine ale pacientului si este redus arousal-ul psihologic. Pe parcursul terapiei EMDR clientul se ocupa in doze scurte, secventiale, de ceea ce ii produce perturbari psihologice, in timp ce se focuseaza, simultan, pe stimuli externi. Stimulii externi vin din partea terapeutului care provoaca miscari oculare. Miscarea oculara este cea mai frecventa stimulare dar se folosesc si alte variante incluzand atingerea alternativa cu mana (taping-ul) sau stimularea auditiva (Shapiro, 1991).

Ipoteza lui Shapiro (1995, 2001) este ca EMDR faciliteaza accesarea retelelor memoriei traumatice, astfel incat procesarea informatiei este imbunatatita cu noi asociatii realizate intre memoria traumatica si alte amintiri sau informatii adaptative. Memoria este un proces activ si constructiv: mintea umana utilizeaza amintirile vechi si le ataseaza informatiilor noi. Amintirile traumatice par a fi reexperimentate fara a fi incluse in mod adaptativ in procesul de integrare a informatiilor noi, cauzand astfel un esec al adaptarii la realitate. Aceste noi asociatii produse prin miscari oculare  conduc la o procesare informationala completa, noi invatari, eliminarea suferintelor emotionale si aparitia insight-urilor cognitive.

Terapia EMDR contine un protocol bazat pe trei caracteristici:

1. sunt procesate evenimentele trecute care stau la baza disfunctiilor prezente, astfel incat ele sa fie integrate in experienta de viata intr-un mod adaptativ, eliminand simptomele patologice si suferinta emotionala,

2. sunt vizate situatiile de viata prezente care provoaca suferinta,

3. clientul este ajutat sa dobandeasca abilitatile necesare pentru functionarea adaptativa prin dezvoltarea unor modele imaginate privind reactiile la evenimente viitoare, cu scopul de a-l pregati sa raspunda adaptativ provocarilor ce vor aparea.

EMDR este terapia care faciliteaza vindecarea simptomelor si suferintei emotionale care sunt rezultatul unor experiente de viata perturbatoare. Mai multe studii atrata ca folosind EMDR oamenii pot ajunge la beneficii la care alte forme de psihoterapie ajung in ani de zile.

Se stie ca suferintele emotionale severe cer timp indelungat pentru a se vindeca. Terapia EMDR arata ca mintea poate in fapt sa vindece traumele psihologice asa cum corpul isi revine din traumele fizice. Cand na taiem la mana, spre exemplu, corpul lucreaza pentru a inchide rana. Atunci cand un corp strain va irita in mod repetat rana, se va produce durere si suferinta, precum si dificultati din partea corpului de a inchide rana produsa. Odata ce piedica este indepartata (corpul strain care vatameaza mereu), vindecarea se poate realiza. Terapia EMDR functioneaza pe acelasi principiu care se aplica psihicului “agresat” de evenimente traumatice. Sistemul de procesare informational cerebral se deruleaza in mod natural spre starea de sanatate. Dar daca sistemul este blocat sau dezechilibrat de impactul evenimentului perturbator, rana emotionala este redeschisa mereu sub impactul unor situatii de viata cu rol de “piedica” in vindecare si asta produce suferinta permanenta. O data ce piedicile sunt inlaturate, vindecarea se poate produce. Folosind protocoalele detaliate si procedurile invatate in sesiunile de formare EMDR, clinicianul il ajuta pe client sa isi activeze sistemul natural de procesare.

In ceea ce priveste cercetarile care stau la baza dezvoltarii EMDR, au fost obtinute rezultate pozitive la peste douazeci de studii controlate, acestea conducand la evidentierea efectelor benefice ale EMDR. Unele dintre studii arata ca 84% - 90% dintre victimele unei traume unice nu au mai manifestat simptome ale sindromului de stress posttraumatic dupa numai o sesiune de 90 de minute. Alt studiu, realizat de catre HMO Kaiser Permanente a descoperit ca 100% dintre victimele unei traume unice si 77 % dintre victimele traumelor multiple nu mai erau diagnosticate cu PTSD dupa doar 6 sesiuni de cate 50 de minute. Intr-un alt studiu, 77% dintre veteranii de razboi nu au mai manifestat simptome ale sindromului de stress posttraumatic dupa 12 sesiuni de EMDR. In prezent EMDR este recunoscuta ca o modalitate eficienta de tratament pentru trauma si alte experiente perturbatoare de organizatii ca si Asociatia Americana de Psihiatrie, Organizatia Internationala de Sanatate si de Departamentul Apararii din SUA. EMDR a capatat o recunoastere internationala ca modalitate eficienta de tratament a traumelor.

In acelasi timp, prin folosirea EMDR se pot observa efecte reale in tratarea amintirilor “obisnuite” care constituie motive ale stimei de sine scazute a oamenilor, sentimentelor de slabiciune si toata multitudinea de probleme care ii aduce in terapie. Peste 100.000 de clinicieni din toata lumea folosesc aceasta terapie. Milioane de oameni au fost tratati cu succes in ultimii 25 de ani.

Terapia EMDR este un tratament in 8 faze. Miscarile oculare (sau alte stimulari bilaterale) sunt utilizate pe parcursul unei parti din sesiunea de tratament. Ele sunt utilizate pentru a echilibra cele doua emisfere cerebrale, principiul pe care se bazeaza fiind ca traumele si stresul intens pe care l-am trait creeaza blocaje şi disocieri importante intre cele două emisfere cerebrale. Astfel, emisfera stanga - sediul gandirii analitice, testarii si evaluarii realitatii, planificarii, spiritului critic, controlului voluntar, si emisfera dreapta - sediul automatismelor, sugestibilitatii, sensibilitatii, intuitiei, vizualizarii sunt puse in legatura prin comutare succesiva la emisfera dominanta (de regula stanga pentru dreptaci) la emisfera cealalta, astfel incat se produce o echilibrare a acestora si o procesare a amintirilor traumatice, conducand la scaderea emotiilor asociate acestora.

Ca si mecanism de realizare, dupa ce clinicianul a stabilit asupra carei amintiri se va centra in primul rand, ii cere clientului sa retina in minte diferite aspecte ale acelui eveniment sau anumite ganduri si sa-si foloseasca ochii pentru a urmari mana terapeutului care se misca de la stanga la dreapta in fata campului vizual al clientului. Pe masura ce se intampla asta, se creeaza o asociere interna si clientul incepe sa proceseze amintirea si emotiile perturbatoare.

In terapia EMDR semnificatia evenimentului dureros se transforma la nivel emotional. De exemplu, victima unui viol schimba senzatiile si sentimentele de oaroare si dezgust de sine in credinta ferma ca “am supravietuit si sunt mai puternica”. Spre deosebire de terapia care se bazeaza pe exclusiv discutii, insight-urile pe care clientul le castiga prin EMDR rezulta nu atat din interpretarile clinicianului ci din propriile procese intelectuale si emotionale ale clientului care se accelereaza. Efectul sigur este acela ca insusi clientul resimte ca prin terapia EMDR ajunge sa se simta mai puternic in relatie cu acele evenimente care odata l-au devalorizat. Nu doar ca ranile lor s-au inchis, ei s-au transformat. Ca si efect natural al procesului terapeutic EMDR, gandurile, emotiile si comportamentul clientului devin indicatori solizi ai sanatatii emotionale si rezolvarii - toate fara a detalia sau a presupune teme pentru acasa asa cum presupun alte forme de terapie.

Descrierea tratamentului

Terapia EMDR combina diferite elemente pentru a maximiza efectele tratamentului. O descriere completa a teoriei, secventelor de tratament si studiilor asupra protocolului si a mecanismelor active pot fi gasite in F. Shapiro (2001) Eye movement desensitization and reprocessing:  Basic principles, protocols and procedures (2nd edition) New York: Guilford Press.

EMDR presupune atentia asupra trei perioade de timp: trecut, prezent si viitor. Atentia se concentreaza asupra amintirilor perturbatoare si a evenimentelor care se leaga de acestea. De asemenea, atentia se concentreaza asupra situatiilor de viata prezente care cauzeaza suferinta, si asupra dezvoltarii abilitatilor si atitudinilor de care clientul are nevoie pentru actiuni viitoare positive. Terapia EMDR se centreaza asupra acestor aspecte printr-o abordare care foloseste 8 faze.

Faza 1: Prima faza este formata dintr-una sau mai multe sesiuni de discutie asupra istoricului de viata. Terapeutul evalueaza capacitatea clientului de a parcurge terapia EMDR si dezvolta un plan de tratament. Clientul si terapeutul identifica posibile obiective pentru procesul EMDR. Acestea se pot referi la amintiri dureroase sau situatii prezente care cauzeaza suferinta emotionala. Alte obiective se pot referi la diferite incidente din trecut. Accentul se pune pe dezvoltarea unor abilitati si comportamente specifice care ar fi necesare pentru situatii de viata viitoare ale clientului.

La inceput, procesarea EMDR poate fi directionata spre evenimente din copilarie mai degraba decat spre diferiti stresori din viata de adult sau spre anumite incidente critice daca clientul a avut o copilarie problematica. In general clientii au insight-uri cu privire la propriile situatii de viata, suferinta emotionala se incheie si ei incep sa isi schimbe comportamentele. Durata tratamentului depinde de numarul traumelor si varsta la care s-au instaurat simptomele de PTSD. In general, cei care au trecut printr-o trauma unica in perioada de adult pot fi tratati cu success in cca 5 ore. Victimele traumelor multiple pot sa aiba nevoie de un timp mai indelungat de tratament.

Faza 2: Pe parcursul acestei faze de tratament, terapeutul se asigura ca clientul are cateva modalitati diferite de a prelucra suferinta emotionala. Poate fi nevoie ca terapeutul sa il invete pe client cateva metode de imagerie si tehnici de reducere a stresului pe care clientul sa le foloseasca intre sesiuni. Un scop al EMDR este acela de a produce schimbari rapide si eficiente in timp ce clientul isi mentine echilibrul in timpul si intre sedinte.

Fazele 3-6: In aceste faze obiectivul identificat este procesat prin procedurile EMDR. Clientul identifica 3 aspecte:

  1. Imaginea vizuala care se asociaza cu amintirea,
  2. O credinta negativa despre sine,
  3. Emotiile si senzatiile corporale asociate.

In plus, clientul va identifica o cognitie pozitiva ca si intensitatea emotiilor negative. Dupa aceea, clientul este instruit sa se focuseze asupra imaginii, gandurilor negative si senzatiilor corporale, in timp ce simultan se angajeaza in procesarea EMDR prin folosirea de seturi de stimulari vizuale. Aceste seturi pot include miscari oculare, batai alternative, sau sunete. Tipul si lungimea acestor seturi este diferita pentru fiecare client. La acest nivel, clientul EMDR este instruit sa observe doar ceea ce se intampla in mod natural, ce apare spontan. Dupa fiecare set de stimulari, clinicianul il instruieste pe client sa isi lase mintea libera si sa observe orice apare, fie ca este vorba despre ganduri, emotii, imagini, amintiri sau senzatii care ii vin in minte. In functie de ceea ce spune clientul, clinicianul, va alege urmatoarea modalitate de focusare a atentiei. Aceste seturi repetate de miscari oculare, cu focusarea directionata a atentiei se realizeaza de mai multe ori pe parcursul unei sesiuni. Daca clientul devine tensionat sau are dificultati de procesare, terapeutul urmeaza procedurile stabilite pentru a-l ajuta sa intre din nou in proces.

Atunci cand clientul spune ca nu mai simte nici o tensiune legata de amintire, i se cere sa se gandeasca la credinta pozitiva identificata la inceputul sesiunii. In acest moment, clientul poate sa isi ajusteze credinta daca considara a fi necesar si apoi se va focusa asupra ei in timpul urmatorului set de evenimente stresante.

Faza 7: Inchiderea - terapeutul ii cere clientului sa tina un jurnal pe parcursul saptamanii. Jurnalul va mentiona orice material asociat care poate sa apara. Il ajuta pe client sa isi aminteasca activitatile de autocalmare care au fost stabilite in faza 2.

Faza 8: Urmatoarea sesiune incepe cu faza 8. Aceasta consta in examinarea progresului realizat pana in prezent. Tratamentul EMDR va procesa toate evenimentele trecute asociate, incidentele curente care provoaca suferinta si evenimentele viitoare care vor necesita diferite raspunsuri.

 

EMDR este indicata in:

  •          traumele majore - agresiuni fizice, psihice, moartea unor persoane dragi, accidente, victime ale unor evenimente majore,
  •        alte tipuri de trauma - probleme relationale care au presupus umilinta, jignire astfel incat ne-a scazut increderea in noi insine, suferim pierderi, esecuri,
  •        atacuri de panica,
  •        coşmaruri,
  •        dependenta de substante,
  •        oricand trecutul ne afecteaza prezentul ori ne simtim „blocati“ intr-o problema.

alte detalii pe

http://www.emdr.com/general-information/what-is-emdr/what-is-emdr.html

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210