Despre oameni si puterea lor

succes

 

Despre legi naturale pe care, respectandu-le ne vom organiza viata in armonie. Despre puterea pe care o avem respectand ceea ce e natural, cunoscut sau nu, influentand tot ceea ce suntem ca fiinte: corp, spirit, minte, suflet.

 

1. Legea controlului: ne simtim bine in masura in care simtim ca avem control asupra propriei vieti. Persoanele care simt ca nu detin controlul asupra propriei vieti sau a unei parti importante a acesteia ajung la stres, tensiune, anxietate, afectiuni psihosomatice. Acestea se manifesta prin stari de iritare, furie, resentimente, revolta care, prelungite conduc la insomnie, depresie sau sunt convertite in simptome fizice – dureri, blocaje, afectiuni somatice. Putem sa simtim ca detim controlul asupra vietii noastre si, ca urmare, responsabili de propria viata, fericiti, optimisti, increzatori sau dimpotriva ne putem simti controlati de catre altii si, in consecinta, neajutorati, prinsi in cursa, victime. In fiecare dintre cele doua situatii numitorul comun este noi insine, adica totul incepe cu modul in care gandim despre o situatie, acesta determinand ceea ce simtim, iar emotiile si sentimentele determina comportamentul. Autodisciplina si stapanirea de sine incep sa se manifeste in momentul in care preluam controlul asupra propriilor ganduri.

Exista doua moduri fundamentale prin care putem controla orice situatie ce determina aparitia stresului sau a nefericirii. Primul: sa actionam. Putem merge inainte, facand ceva pentru a aduce o schimbare, implicandu-ne intr-un anume fel si sa schimband situatia respectiva. Al doilea mod: sa ne retragem, sa nu mai opunem rezistenta, sa incetam sa mai luptam, lasand lucrurile sa decurga de la sine, implicandu-ne in altcev.

Increderea in sine care insoteste senzatia de a fi stapan pe situatie, confera unei persoane care are un scop si un plan clar, un avantaj net fata de o persoana nesigura sau nehotarata.

 

2. Legea cauzei si efectului: pentru fiecare efect din viata noastra exista o cauza specifica. Este o lege a intregului univers, care spune ca pentru orice efect exista o cauza chiar daca o cunoastem sau nu. Astfel, pentru orice succes exista o cauza si pentru orice esec de asemenea. Pentru orice boala exista o cauza si pentru starea de sanatate la fel. Cunoasterea cauzelor determina influentarea efectelor. Astfel intelegem paradoxul situatiei in care facem aceleasi lucruri de fiecare data si ne asteptam la rezultate diferite. Pe plan interior, gandurile sunt cauze si starile sunt efecte. Gandurile noastre sunt cauze primale ale situatiilor din viata noastra. Tot ceea ce suntem este rezultatul modului in care gandim, schimband gandurile ne vom schimba viata. Schimbarile produse in interior vor atrage schimbari in exterior. Preluand controlul asupra propriilor ganduri vom schimba sentimentele si deci comportamentul. Si astfel aceasta lege se armonizeaza cu Legea controlului.

Aceasta lege explica de ce obtinem ceea ce dam. La locul de munca, daca oferim produse sau servicii de calitate, pe care clientii le doresc, de care au nevoie si pe care sunt dispusi sa le plateasca si apoi le vom promova cum se cuvine, vom avea succes in vanzarea lor. Daca nu procedam astfel, nu vom reusi. Daca facem un lucru de calitate si obtinem rezultatele de care firma la care lucram are nevoie pentru a se dezvolta si prospera, vom avea succes si vom fi fericiti in cariera. Daca ii tratam bine pe altii, vom fi tratati la fel de catre acestia, intotdeauna vom primi de la viata ceea ce am pus in ea.

 

3. Legea credintei: tot ceea ce credem din tot sufletul devine realitate. Cu cat credem mai mult in ceva cu atat mai mari sunt sansele sa devina realitate deoarece credintele proprii ne determina sa ignoram informatiile care nu corespund cu ele. Convingerile noastre ne pregatesc pentru ceea ce se va intampla, adica ne determina sa actionam in asa fel incat sa se produca rezultatele in acord cu acestea.

In general oamenii se impart in doua categorii, in functie de modul in care privesc viata si lumea: cei care considera lumea un loc bun, care vad partea buna a oamenilor si a situatiilor si cred ca exista bine si poti sa ai succes. Acesti oameni cred despre sine ca sunt oameni buni, desi poate nu perfecti, cred in viitorul bun al lor si al celorlalti, sunt in esenta optimisti si pozitivi, gasesc “binele” si partea pozitiva in evenimente si situatii. Ei tind sa isi modifice viitorul in mod activ, construindu-l si creandu-l. Mentinerea acestei atitudini pozitive si binevoitoare asupra lumii este o parte importanta din calea spre succes. Si mai sunt oamenii care au o atitudine negativista si pesimista asupra lor insisi si a celorlalti si fata de viata in general si care cred ca indiferent ce faci sau cat de mult muncesti nu obtii mare lucru din cauza obstacolelor aparute, obsacole care vin din afara, de la lumea sau viata “rauvoitoare”. Ei vad peste tot nedreptate, opresiune, nenorocire. Cand lucrurile merg rau externalizeaza vina – altii sunt responsabili, se simt doar victime. Datorita acestei atitudini ei nu se plac si nici nu se respecta prea mult pe ei insisi.

Convingerile proprii ne limiteaza cel mai mult in viata, ne impiedica sa actionam, oprindu-ne adesea si de la o simpla incercare, ne determina uneori sa vedem lucruri care nu sunt adevarate. Convingerile despre capacitatile intelectuale pot fi determinate de notele obtinute pe parcursul dezvolatrii sau de rezultatele obtinute ori de reactiile persoanelor importante fata de noi in situatii de performanta. Simtim si credem despre noi ca nu suntem creativi, capabili intr-un fel sau altul, nu putem renunta la anumite comportamente sau nu suntem atragatori si acestea ne determina sa ne comportam in acord cu ceea ce simtim si este intiparit in interiorul nostru ca si convingere. Dar, indiferent de convingerea noastra, daca credem cu tarie in ceva, acesta va deveni realitatea noastra. Majoritatea convingerilor noastre autolimitative nu sunt deloc adevarate. Ele se bazeaza pe informatiile negative pe care le-am asimilat si le-am acceptat ca fiind adevarate. Odata ce am acceptat-o ca fiind adevarata, convingerea devine realitate pentru noi. Dupa cum spunea Henry Ford: „Daca crezi ca poti face un lucru, sau daca crezi ca nu poti, ai dreptate si intr-un caz si in celalalt."

 

4. Legea asteptarilor: tot ceea ce asteptam cu incredere, devine propria profetie de autoimplinire. Adica ceea ce primesti de la viata nu este neaparat ceea ce doresti ci ceea ce te astepti sa primesti. Propriile asteptari exercita o influenta puternica, invizibila, care-i determina pe oameni sa actioneze si care fac ca situatiile sa se desfasoare exact in modul in care am anticipat.

De aceea oamenii de succes au o atitudine de incredere, de asteptari optimiste. Ei se asteapta sa aiba succes, ei se asteapta sa placa celorlalti. Ei se asteapta sa fie fericiti si rareori sunt dezamagiti. Persoanele care nu au succes au asteptari negative, de cinism si pesimism, care, intr-o masura oarecare, determina ca situatiile sa se desfasoare exact asa cum se asteapta ei. Doar ca asteptarile noastre sunt modelate direct proportional cu respectul fata de seriozitatea sursei.

 

Exista 4 tipuri de asteptari care au impact asupra vietii noastre:


1.Asteptarile parintilor. Toti suntem programati, pe plan subconstient, sa ne ridicam sau sa coboram la nivelul sperantelor pe care parintii si le-au facut in legatura cu noi. Nevoia de aprobare din partea parintilor continua, chiar si dupa ce acestia nu mai sunt cu noi. Daca parintii s-au asteptat ca noi sa reusim si ne-au incurajat cu vorbe bune sa facem cum e maibine si sa fim cei mai buni, atunci acest fapt a avut o influenta enorma asupra persoanei care suntem in prezent. Daca, asa cum se intampla in multe cazuri, parintii nu s-au asteptat la nimic bun in ceea ce va priveste, sau nu s-au asteptat la nimic, probabil ca mai simtiti inca, inconstient, povara incercarilor pe care le faceti pentru a nu va dezamagi parintii.

2. Asteptarile sefului ierarhic superior in ceea ce priveste rezultatele de la serviciu. Oamenii ai caror sefi au asteptari pozitive, sunt intotdeauna mai veseli si au rezultate mai bune decat cei ai caror sefi gandesc negativ sau critic, intrucat sunteti inevitabil influentati de asteptarile oamenilor de care depinde venitul vostru, este putin probabil ca veti fi vreodata fericiti, sau ca veti avea succes muncind pentru oamenii cu o atitudine si un comportament negative.

3. Asteptarile de la copil/sot/prieteni/colegi. Cu cat avem un impact mai puternic in viata cuiva cu atat asteptarile noastre le va afecta mai puternic randamentul. Daca vom avea asteptari pozitive de la ceilalti ei vor incerca sa nu ne dezamageasca.

4. Asteptarile de la noi insine. O atitudine mental pozitiva, incredere in propria persoana si in reustele proprii, tendinta de interpreta situatiile ca aducatoare de beneficii ajuta in indeplinirea scopurilor propuse.

 

5. Legea atractiei spune ca noi suntem un magnet viu, adica atragem in viata noastra persoane si situatii ce corespund gandurilor noastre predominante. Gandurile noastre sunt o forma de energie care vibreaza cu o viteza determinata de nivelul de intensitate emotionala ce acompaniaza gandul. Cu cat suntem mai agitati sau mai speriati, cu atat mai rapid emitem ganduri si atragem oameni si situatii similare. Aceasta lege poate fi considerata o varianta a Legii cauzei si efectului.

 

6. Legea concordantei spune: „Cum e in interior, asa e si in exterior". Aceasta lege afirma ca lumea noastra exterioara este o reflectie a lumii noastre interioare. Aceasta lege afirma ca poti spune ce se intampla in interior, privind la ce se intampla in jurul tau. Tot ce este in viata voastra se manifesta din interior spre exterior. Lumea exterioara de manifestari corespunde cu lumea interioara a gandurilor si emotiilor noastre. Lumea exterioara a relatiilor va corespunde persoanei care esti cu adevarat in interior, adevaratei tale personalitati interioare. Lumea exterioara a sanatatii va corespunde atitudinilor mentale interioare. Lumea exterioara a venitului si realizarii financiare va corespunde lumii interioare a gandirii si pregatirii personale. Modul in care oamenii reactioneaza la tot ceea ce faceti si spuneti, reflecta atitudinea si comportamentul pe care-l aveti fata de acestia.Totul are loc dinspre interior inspre exterior. O mare greseala este sa ne concentram pe “a face” inainte de “a fi”. Goethe, a spus: „Omul trebuie sa fie ceva, pentru a fi in stare sa faca ceva". Trebuie sa devenim o persoana diferita in interior inainte de a obtine rezultate in exterior deoarece nu ne putem preface multa vreme sau uneori chiar deloc. Multi oameni vor sa imbunatateasca sau sa modifice anumite aspecte din viata lor, incercand sa-I schimbe pe altii. Nu le place ceea ce vad ca se reflecta inapoi in oglinda vietii lor, asa ca isi irosesc energia lustruind oglinda, in loc sa mearga la sursa reflectiei. William James scria: „Cea mai mare realizare din viata a fost sa descopar ca oamenii pot modifica aspectele exterioare ale vietii lor, schimbandu-si atitudinile mentale interioare."

 

7. Legea echivalentei mentale spune, in esenta ca gandurile se materializeaza. Gandurile, viu imaginate si repetate, incarcate de emotii, devin realitatea noastra. Aproape tot ceea ce avem in viata a fost creat de propria noastra gandire - fie buna, fie rea. Si aceasta deoarece actionam intr-o maniera compatibila cu ceea ce gandim, si, astfel, daca ne schimbam gandirea, ne schimbam viata.

Cand incepem sa gandim intr-un mod pozitiv, increzator, asupra principalelor domenii ale vietii noastre, preluam controlul asupra a ceea ce ni se intampla. ne armonizam viata cu cauza si efectul. Cultivam cauze pozitive si recoltam efecte pozitive, incepem sa credem mai intens in noi insine si in posibilitatile noastre. Ne asteptam la mai multe rezultate bune. Atragem oameni si situatii pozitive si, in curand, lumea exterioara, cea a rezultatelor, va incepe sa corespunda lumii noastre interioare de gandire constructiva.

 

Aceasta intreaga transformare incepe cu gandurile noastre. Schimbati-va gandirea si, cu siguranta, si viata voastra se va schimba. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa creati echivalentul mental la ceea ce doriti sa traiti in realitatea voastra. Toate celelalte vin de la sine.

 

Brian Tracy – Succesul in viata

 

 

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210