Adaptabilitatea

adaptabiliattea

 

 

O trasatura esentiala in viata: adaptabilitatea, acea capacitate de a te acomoda diferitelor imprejurari, contexte, dificultati. A fi maleabil, flexibil, “usor de modelat” pentru a capata forma si continutul necesare, dar pastrandu-ti specificul si ramanand tu insuti in acelasi timp, este o provocare dar si o necesitate pentru o buna functionare si pentru experientierea starii de bine.

Reactionam diferit in fata dificultatilor cu care ne confruntam: unii dintre noi se prabusesc, se simt deznadajduiti, lipsiti de orice putere, renunta… altii folosesc iar si iar aceeasi metoda fara sa reuseasca crescand doar neincrederea in sine si sentimentul de esec si incapacitate iar altii se confrunta cu dificultati, incaseaza loviturile si invata ceva din asta, schimba metode pana reusesc.

Adaptabilitatea este o trasatura cu un caracter innascut dar si cu o mare capacitate de influentare, astfel se poate invata sa devii mai adaptabil in timp. Poate fi modelata, dezvoltata, crescuta cu o atitudine potrivita. Pentru asta este util sa luam in considerare caracteristicile importante ale ei si, implicit ale oamenilor adaptabili:

 

1. Capacitatea de a-si analiza propriile mecanisme adaptative- de a acorda atentie propriilor modalitati de reactie, de a obiectiva propriul comportament punandu-se intr-o maniera de observator, martor al propriului comportament. Aceasta atitudine este una care determina schimbarea strategiei adaptative in urma evaluarii ei adecvate.

 

2. Cunoasterea de sine – insemnand prin asta a fi constienti de propriile trasaturi, caracteristici de personalitate, modalitati de a face fata diferitelor situatii, puncte forte/slabe raportat la diferite situatii de viata.

 

3. Nevoia de a evolua, de a se dezvolta –astfel crescand permanent capacitatile de a se confrunta cu noutatea.

 

4. Echilibru in situatii de respingere – fara a declansa mecanisme puternice de autoinvinovatire care inrautatesc ranile produse si sporesc suferinta asociata, dar nici invinovatind in mod excesiv pe ceilalti. Acest echilibru se manifesta in capacitatea de a face fata acestor situatii: asetfel de persoane accepta ca sunt ranite, traiesc durerea asociata respingerii, uneori intens, dar isi mentin capacitatea de a-si reafirma calitatile care le confera valoare si, astfel, se ridica de jos si merg mai departe.

 

5. Capacitatea de a sti cand si cat sa vorbeasca si cand sa taca, presupune sa poti discerne intre lucrurile importante despre care merita sau este nevoie sa vorbesti si cele pe care este mai util, sanatos, functional sa le tii pentru tine gasind alte modaliatati de a le rezolva.

 

6. Capacitatea de a trai experiente pozitive, a gasi sens si bucurie in diferite situatii mai mici, nu neaparat deosebit de importante si chiar in contexte dificile pentru ca activeaza organismul si psihicul crescand disponibilitatea pentru a te adapta situatiilor dificile si a gasi solutii adecvate.

 

 

 

http://www.descopera.ro/cultura/12877890-ce-ti-trebuie-pentru-a-fi-fericit-o-trasatura-esentiala-si-6-atitudini-care-te-ajuta-sa-fii-multumit-in-viata

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210