Ce se ascunde sub masca

ce se ascunde sub masca

 

 

"Ostilitatea isi are radacinile in suferinta veche de a nu fi iubiti pe deplin si in frustrari legate de incapacitatea de a indrepta acest lucru. Odata stabilizate, frustrarea si durerea devin ca un virus ascuns, adormit in sistemul nostru nervos gata sa izbucneasca in momentul in care cineva se uita urat la noi. Un simptom specific de ostilitate este dorinta noastra de a-i judeca pe altiii, un mod de a ne simti superiori, cu menirea de a scapa de durere si suferinta prin exprimate prin ostilitate. Si toate au un numitor comun: durerea si teama de anu ne simti iubiti.

 

Ostilitatea ne da un sentiment de putere, ne protejeaza de vulnerabilitate. Este un mod de aparare, un scut impotriva ranirii, dezamagirii si respingerii. Ne tine treji, vigilenti pentru a evita suferinta. Ea ne face sa simtim ca avem dreptate. Ea mai da si un sentiment al identitatii: ma face sa stiu cine sunt: acela care se opune.


In inima tutruror ostilitatilor se afla durerea puternica si tristetea legate de pierderea legaturii. Pentru a ne vindeca de ostilitate trebuie sa constientizam durerea si sa-i permitem sa existe, in loc sa fugim de ea. Cea mai profunda este pierderea conexiunii cu noi insine care se produce cand ne dispretuim propria durere, confuzie sau disperare.

Sa permiti unui sentiment sa existe inseamna sa-l eliberezi si sa-l scoti la iveala: sa lasi energia sentimentului sa fie oricat de mare, fara a te identifica cu el sau a-l respinge. A te deschide inseamna a-ti deschide inima, a-ti permite sa experimentezi in totalitate senzatia din corp fara a lupta impotriva ei.

 

Pentru a ne indeparta de ostilitate avem nevoie de doua resurse: reconectarea cu tandretea feminina a inimii – (acceptand si locuind durerea) si reconectarea la puterea si taria masculina (care ne permite afirmarea propriului adevar – ceea ce este profund adevarat pentru noi).
Avand acestea vom inceta sa-i mai privim pe ceilalti ca pe niste amenintari.

 

Ura este in esenta un strigat de ajutor, un strigat pentru a atrage atentia dintr-un loc din noi insine unde ne simtim pierduti si neputinciosi. Recunoscand-o ca pe un semn al lipsei de putere, ne imprietenim cu ea in loc sa o privim ca pe ceva rau. Ea devine distructiva doar atunci cand o transformam intr-o arma pe care o folosim impotriva noastra sau a celorlalti."

 

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210