Depresia

depresie

 

 

“Viata este asemenea curgerii apei….. Viata ne vorbeste si noi vorbim vietii. Viata ne pune intrebari si noi ii dam raspunsuri. Noi punem intrebari si ea ne da raspunsuri.”
Uneori, in timp, apare o lipsa de reper si sens pe care le traiesti tot mai intens si ele ajung sa blocheze aceasta legatura eu-viata si astfel apare: depresia.

 

Solutii false sau incomplete… masti in fata celorlalti sau fata de noi insine… sentimente, stari si emotii reprimate, neacceptate din diferite motive mai mult sau mai putin personale... necunoastere de sine sau cunoastere insuficienta, neacceptare sau neincredere… toate si multe altele blocheaza aceasta legatura si atunci rezultatul este: depresia.

 

Pentru ca nu mai poti vedea ce esti si ce ai, blocat in ce nu ai si, uneori, nesigur pe ce esti…

 

Te simti slab, uitand de toata puterea pe care ai dovedint-o de-a lungul vietii in diferite circumstante, ca si cum nu ar fi existat.

 

Te simti fara sens caci toate solutiile la care ai apelat s-au dovedit simple compensari mai mult sau mai putin eficiente dar in timp si-au epuizat calitatea nemaipotrivindu-se, nemaisatisfacand nevoia… devenind nepotrivite si nefunctionale…

 

Te simti singur, pentru ca in realitate ai fugit mereu de tine insuti si te-ai pierdut pe drum… uitand ca nu esti niciodata singur, ca intotdeauna te ai cel putin pe tine alaturi… dar asta nu mai are sens, pentru ca tot ce ai facut te-a indepartat atat de tine insuti incat nu mai simti ca esti tu cu tine si la un moment dat cautarea altora pentru alungarea singuratatii nu mai are sens. Caci ai nevoie in primul rand de tine pentru a putea fi impreuna cu altii.

 

Te simti apatic si lipsit de emotii pentru ca atat de mult le-ai respins, reprimat, negat si inhibat incat te-ai golit de ele si ai ajuns incapabil sa traiesti realizand, prin absenta lor ca acestea sunt de fapt condimentul vietii care fara ele nu are gust… e fada… plata… anosta… Ai respins trairi negative speriat de puterea lor si fugind de durere si suferinta dar nu ai stiut ca le respingi astfel si pe cele pozitive care nu pot trai fara primele. Caci, cum am putea simti si trai bucuria in absenta cunoasterii tristetii, entuziasmul in afara revoltei, linistea fara furie sau siguranta fara teama? Ai vrut sa le separi, sa alegi si ai distorsionat ceea ce nu putea fi separat si te-ai indeparat de toate…

 

Te simti nemotivat pentru orice… caci lumea interioara s-a prabusit sub cerinte exterioare tie pe care multa vreme le-ai crezut ca fiind ale tale si dintr-o data constructia s-a daramat. Ai facut totul cu forte care ai constatat ca nu sunt ale tale, sau nu mai sunt, din interior presand alte puteri sa fie luate in considerare si urmate. Le-ai respins, negat, inhibat … si ai continuat intr-un fel care se dovedeste acum a fi impropriu si nu te mai recunosti… pentru ca adevarut tu nu s-a manifestat poate niciodata sau nu indeajuns.

 

Si ce faci legat de toate astea? Ceri sprijin: familiei, prietenilor, medicilor, preotului, psihologului. Este bine, constructiv, util dar nu uita sa sustii acest sprijin in reconstructia propriei persoane caci oricare dintre ei sau toti impreuna nu au puterea de a schimba ceea ce doar tu poti face, de a da jos blocajele care opresc “curgerea vietii” in fluxul interior-exterior… Nu exista rezolvare doar prin influenta din exterior indiferent cat de puternic il percepi pe cel care ti-l ofera. Dumnezeu insusi ne ajuta daca ne ajutam. Acest sprijin este ca un dans in doi in care ne lasam purtati de partenerul experimentat pentru a invata, dar participam prim propria implicare, urmand pasii, depunad efort sa ne coordonam, implicandu-ne activ si sutinut alaturi de acesta. Astfel, el singur, nu poate face totul… oricat de competent si experimentat, oricat de puternic ar fi. Nimeni si nimic, nici medicamente, nici psihoterapie, nici sustinerea familiei sau disponibilitatea de sprijin a prietenilor nu functioneaza ca o “bagheta magica” pentru a ne alunga depresia.

 

Atat timp cat factorii care au declansat-o si o sustin nu sunt identificati, analizati, indepartati, toate modalitatile exterioare de influenta sunt cel mult o perioada eficiente.

 

Raspunsul este in interior, in tine insuti si cel mai mare sprijin pe care il poti primi este sa ti se ofere cadrul securizant, sustinerea, incurajarea, si ghidarea pentru cautarile pe care sa le faci TU INSUTI.

 

 

 

Sursa: http://suntsanatos.ro/depresia-strigatul-mut-al-sufletului-3814.html

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210