MCMI - III

 

Prezentare

   

   Evaluarea psihologica a adultului utilizand

proba Millon Clinical Multiaxial Inventory - III

 

 

 

 

 

 

 

 Durata: 5 ore

Adresabilitate: psihologi clinicieni practicieni

Cost: 200 lei

Continut:

  •     Prezentare teoretica,
  •             Analiza test,
  •             Analize cazuri/aplicari,
  •             Supervizare cazuistica.

Organizare: grup (5-10 persoane)

Derulare: duminica (9,00- 14,00) – ultima duminica a fiecarei luni incepand cu luna martie

Prezentare

                  Testul MCMI-III

 -  Evalueaza adultii, incepand cu varsta de 18 ani.

-   Are la baza teoria personalitatii lui Theodore Millon. Autorii considera ca o evaluare cuprinzatoare a personalitatii este aceea care ia in considerare natura integrativa a acesteia, cuprinzand o analiza realizata pe fatetele si sferele sale.

 -   In acest sens, scopul unei evaluari este de a explica constrangerile  care perpetueaza functionarea limitata, rigida si inflexibilitatea adaptativa consecventa a sistemului.  Astfel, scopul terapiei ar trebui sa se centreze asupra slabirii acestor constrangeri, permitand sistemului sa isi asume o varietate mai mare de stari sau de comportamente adaptative vizavi de situatii.

 -   Se utilizeaza pentru evaluarea persoanelor care intampina dificultati emotionale, comportamentale si interpersonale fiind un instrument excelent pentru identificarea problematicii de psihopatologie clinica si relevarea  carcateristicilor profunde si pervazive de personaliatte care stau la baza simptomelor manifestate.

 -    Diagosticul se face pe diferite nivele- comportamental, fenomenologic, intrapsihic, biofizic

-    Accentul pe domenii foarte diferite, distincte, realizate descriptiv pentru a intelege particularitile specifice tinde sa  conduca la un operationalism naiv. Fiecare domeniu este o parte legitima  dar foarte contextualizata a unui intreg care contine caracteristici predominante dar si particularitati diferite in functie de intersectia domeniilor.

-    Pacientii reali variaza nu doar in legatura cu  nivelul pana la care aproximeaza fiecare prototip de personalitate dar si din punct de vedere al  masurii in care  constrangerile din fiecare domeniu modeleaza comportamnetul  in general. Doar acele  aspecte ale sistemului care sunt suficient de cristalizate  dobandesc caracterul pervaziv si de durata pe care il asociem cu personalitatea.

-    Pornind de la modelul medical care in ultimii ani a aratat ca in tratarea bolii nu trebuie sa se tina cont exclusiv de simptome (ex stranutul, tusea) si de infectii (virusi, bacterii) ci si de  capacitatea defensiva a propriului organism, in psihopatologie  s-a inteles ca nu anxietate, depresia sau stresorii din viata actuala sau copilarie trebuie evidentiati si tratati exclusiv pentru bunastarea psihica ci si acea structura sau stil al proceselor psihice care reprezinta capacitatea noastra generala de a percepe si face fata lumii psihosociale – adica personalitatea trebuie luata in calcul.

-  Identifica particularitatile de personalitate si sindromatologia clinica, astfel:


             11 Patternuri de personalitate:

- Schizoid,
- Evitant.
- Depresiv,
- Dependent,
- Histrionic,
- Narcisist,
- Antisocial,
- Sadic (agresiv),
- Compulsiv,
- Negativist (pasiv-agresiv),
- Masochist (ego-distonic)

 

3 scale de Patologie severa de personalitate:

- Schizotipal

- Borderline

- Paranoid

 

           7 Sindroame clinice moderate:
- Anxietate,
- Somatoform,
- Bipolar: maniacal,
- Distimie,
- Dependenta de alcool,
- Dependenta de droguri,
- Tulburarea de stres post-traumatic.

           

            3 Sindroame clinice severe:
- Tulburarea de gândire,
- Depresia majora,
- Tulburarea deliranta

 

-     In afara patternurilor clinice si a sindroamelor psihopatologice se calculeaza 4 indici de modificare: validitate, dezvaluire,

dezirabilitate si devalorizare, analiza ultimelor trei fiind o modalitate adaugata de a intelege atat simptomatologia cat si

particularitatile de personalitate si de asemenea de a asigura validitatea/lipsa validitatii rezultatelor care sunt acurate sau alterate fie

datorita factorului onestitate/intentie, fie datorita capacitatii de autoevaluare ce decurge din problematic apsihologica. Aceste

particularitati fac din MCMI-III un instrument valoros, in plus.

 

 

Intelegerea relatiei dintre caracteristicile de personalitate si simptoatologie, este mediata de informatiile anamestice care impreuna cu Testul MCMI-III fac posibil un psihodiagnostic acurat util pentru:

  •               Intelegerea aspectelor de normalitate si afectiune ale persoanei,
  •                           Identificarea necesitatii unei terapii medicamentoase,
  •                    Indrumarea spre medicul psihiatru,
  •                   Stabilirea cadrului psihoterapiei si obiectivelor psihoterapeutice.

 

 

 

 

 

logo2-bw

copsi bw

          site partener

Contact

Remus 7/A, 300194, Timisoara, Timis
claudia@psihomental.ro
Tel: +40 745 266 210