Recomandari pentru parinti

Recomandări pentru părinţi pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a copilului mic

Pentru o buna dezvoltare a micultului enumar cateva dintre recomandarile pe care le dau cel mai adesea parintilor.
1.Prezenta autentica, reala alaturi de micut,
2. Zambiti-i cat mai mult si cald – aceasta atitudine transmite incurajare, sustinere, dar si apreciere, dragoste. Zambetul mamei ii transmite copilului ca lumea este un spatiu cald, bun, unde primeste dragoste, si chiar in situatii neplacute (de ex atunci cand plange pentru ca s-a lovit sau nu se simte bine) zambetul ii transmite incredere ca va trece, ii va fi mai bine, se va rezolva. …

trauma la copil

Trauma la copil

Trauma, traumatismul sunt termeni folosiţi din cele mai vechi timpuri, la bază folosit în medicină, referindu-se la leziunea, rănirea fizică. Trauma este o situaţie, un eveniment a cărui intensitate depăşeşte posibilităţile de adaptare ale individului. De asemenea, termenul de psihotraumă este însă frecvent folosit în literatura de specialitate (medicală, psihologică) referindu-se la o experienţă trăită care produce o excitaţie nervoasă atât de mare astfel încât mijloacele obişnuite, normale ale individului nu mai sunt suficiente, determinând apariţia unor tulburări. Acestea se numesc generic tulburări posttraumatice.
Reacţia traumatică este reacţia persoanei, de natură comportamentală şi afectivă, faţă de evenimentul traumatic. …

Pierderea și doliul

Pierderea și doliul

Ce este doliul?
Pierderea unei persoane dragi reprezintă un moment de cotitură a propriei vieţi, a fiecăruia dintre noi, fiind moment de reevaluare personală conştientă, a vieţii noastre, a concepţiilor, convingerilor şi propriului sistem de valori sau un moment în care putem începe un drum al chinului şi coşmarului, de afundare în negura distrugerii. Căci asemeni psihoterapiei, numai moartea şi mai ales şocul morţii cuiva drag poate produce o restructurare a personalităţii, uneori rapid şi cu efecte covârşitoare…

Meditatie si mindfulness

Meditație și mindfulness

Un mijloc excelent de a te cunoaște și a-ti descoperi propriile nevoi sunt meditația și mindfulness-ul.
A fi minduful înseamnă a fi complet în momentul prezent. Adică a trăi conștient ielind din comportamente automate, pentru a fi prezent în propria viață participând activ, deliberat la ea. Trebuie să trăim fără judecată sau fără să respingem momentul prezent , renunțând să evaluăm, să evităm, să respingem sau să blocăm momentul prezent dar fără să ne „agățăm”, fără să ne atașăm de el…

Reziliența

Reziliența

Rezilienta este capacitatea noastră de a rezista factorilor stresori astfel incat sa nu manifestăm o disfunctie psihologica sau o dispoziție negativă persistentă.
Rezilienţa este un proces dinamic prin care ne adaptăm atunci când suntem în fața unei adversități, amenințări, trecem printr-o situație traumatizantă, tragedie. Reziliența se referă la acele compenente psihice care se mobilizeaza țn lupta cu o condiție de dificultate, traumă și stres major…

polaritati articol psiholog Claudia Borza

Polarități – aparență și esență

“Adio, spuse vulpea. Iată secretul meu. E foarte simplu: noi nu vedem bine decât cu inima. Esențialul e inivizibil pentru ochi.” (Antoine de Saint Exupery, MICUL PRINȚ)
Aparența stralucește ca un ambalaj frumos menit să îți ia privirea și uneori chiar să te îndeparteze de de ceea ce este real, ascuns, de esența interiorului…. Sau este dimpotrivă ternă și neplăcută, poate ostilă sau rece, distantă fiind prima în contact cu vicisitudinile vieții, cioplită și modelată de acestea mult mai ușor atunci cînd nu este susținută de reala esență…

Temnița interioară sau a deveni o persoană

Temnița interioară sau a deveni o persoană

C. Rogers spunea că atunci când trăiri neacceptate sunt lăsate să curgă și să existe în noi, ele își vor ocupa locul cuvenit în armonia de ansamblu a trăirilor interioare, într-un echilibru în care te poți simti „iubitor, tandru, atent și cooperant dar și ostil, pofticios sau furios, […] vei simți atât interes, zel și curiozitate, ca și lene sau apatie, vei simți că ești curajos și aventuros dar și temător și înfricoșat”. Trăind în strâns echilibru față de complexitatea trăirilor proprii și cu acceptarea lor, ele vor exista într-o armonie constructivă, în loc să te atragă pe o cale diabolică, incontrolabilă.

Depresia

Depresia

Depresia este o tulburare afectiva care are ca element predominant perturbarea dispozitiei. Se caracterizeaza prin aparitia unor simptome ca tristete accentuate si cu o persistenta de cal putin cateva saptamani, apatie, lipsa sperantei, nepuinta de a te bucura de viata si incapacitatea de a gasi aspecte placute ale vietii, probleme de concentrare, pierderea interesului pentru activitati care alta data erau placute. …

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru funcționarea optimă a website-ului. Apăsând butonul ACCEPT sunteți de acord cu condițiile de utilizare și cu prelucrarea și stocarea datelor cu caracter personal (GDPR).