Angajamentul în psihoterapie

Angajamentul în psihoterapie

Am descris puțin omul din spatele cuvintelor pentru că încă mai constat că sunt oameni care cred că psihoterapia este „doar o discuție” . Dragii mei, cu respect și blândețe vă transmit că discuțiile sunt între prieteni, vecini, colegi, în diferite relații și cu diferite scopuri. Exprimări de genul „doar o discuție” minimalizează și transformă în derizoriu o muncă complexă și arată o ignoranță majoră.

Psihoterapia, clarificări importante

Psihoterapia, clarificări importante

Psihoterapia este despre ghidare nu despre sfaturi. Psihoterapeutul nu este un specialist în viața nimănui cu excepția lui însuși. În viața sa poartă responsabilitatea propriilor decizii. În ceea ce privește viața tuturor oamenilor cu care interacționează din acest rol nu poartă resposabilitatea deciziilor lor. Psihoterapeutul poate să vadă implicațiile pe care o decizie ar putea-o avea ca și posibilitate, uneori ca probabilitate și chiar certitudine însă va transmite ceea ce vede, și asta în anumite situații.

ce este si ce nu este un psihoterapeut

Ce este și ce nu este psihoterapeutul

Din respect pentru oameni și respect de sine în rol profesional, vreau să transmit câteva opinii despre ce este și ce nu este psihoterapeutul.
Psihoterapeutul este un om care a învățat despre felul în care viața este construită din interior spre exterior, știe să sondeze interiorul unei persoane și înțelege acest intreior în funcție de viața sa exterioară.

Respectul față de psihoterapeut este direct proporțional cu respectul de sine

Respectul față de psihoterapeut este direct proporțional cu respectul de sine

Cu grijă și atenție, cu preocupare vigilentă față de ceea ce voi așterne în continuare și responsabilitate, am ales totuși și acest subiect. Din respectul de sine despre care am vorbit în postarea anterioară. Și ca exemplu pentru oricine dintre voi cei care citiți, indiferent în ce rol vă aflați.

Respectul

Am decis sa scriu cateva postari pe acest subiect deoarece in ultima vreme imi atarge atentia felul in care oamenii înteleg respectul în relații.
Consider că respectul se arată în cuvinte dar și în atitudine, adică include și comportamentul. Constat că în numeroase situații oamenii pretind respectul cu înverșunare și agresivitate chiar, însă nu înțeleg că tocmai astfel el nu poate fi câștigat și nici arătat.
….

Recomandari pentru parinti

Recomandări pentru părinţi pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a copilului mic

Pentru o buna dezvoltare a micultului enumar cateva dintre recomandarile pe care le dau cel mai adesea parintilor.
1.Prezenta autentica, reala alaturi de micut,
2. Zambiti-i cat mai mult si cald – aceasta atitudine transmite incurajare, sustinere, dar si apreciere, dragoste. Zambetul mamei ii transmite copilului ca lumea este un spatiu cald, bun, unde primeste dragoste, si chiar in situatii neplacute (de ex atunci cand plange pentru ca s-a lovit sau nu se simte bine) zambetul ii transmite incredere ca va trece, ii va fi mai bine, se va rezolva. …

trauma la copil

Trauma la copil

Trauma, traumatismul sunt termeni folosiţi din cele mai vechi timpuri, la bază folosit în medicină, referindu-se la leziunea, rănirea fizică. Trauma este o situaţie, un eveniment a cărui intensitate depăşeşte posibilităţile de adaptare ale individului. De asemenea, termenul de psihotraumă este însă frecvent folosit în literatura de specialitate (medicală, psihologică) referindu-se la o experienţă trăită care produce o excitaţie nervoasă atât de mare astfel încât mijloacele obişnuite, normale ale individului nu mai sunt suficiente, determinând apariţia unor tulburări. Acestea se numesc generic tulburări posttraumatice.
Reacţia traumatică este reacţia persoanei, de natură comportamentală şi afectivă, faţă de evenimentul traumatic. …

Pierderea și doliul

Pierderea și doliul

Ce este doliul?
Pierderea unei persoane dragi reprezintă un moment de cotitură a propriei vieţi, a fiecăruia dintre noi, fiind moment de reevaluare personală conştientă, a vieţii noastre, a concepţiilor, convingerilor şi propriului sistem de valori sau un moment în care putem începe un drum al chinului şi coşmarului, de afundare în negura distrugerii. Căci asemeni psihoterapiei, numai moartea şi mai ales şocul morţii cuiva drag poate produce o restructurare a personalităţii, uneori rapid şi cu efecte covârşitoare…

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru funcționarea optimă a website-ului. Apăsând butonul ACCEPT sunteți de acord cu condițiile de utilizare și cu prelucrarea și stocarea datelor cu caracter personal (GDPR).