Consilierea psihologică
Consilierea psihologică abordează aspecte care ţin de capacitatea de a face faţă stresului cotidian, inclusiv probleme legate de profesie şi carieră, dificultăţile de cuplu sau familie, dificultăţi din sfera performanţei academice, dificultăţi din sfera emoţională.
Consilierea psihologică se ocupă cu controlul factorilor psihologici prezenți în sanatate sau boală.
EMDR
Terapia experiențelor traumatizante
EMDR este un tratament psihoterapeutic dezvoltat în principal pentru a ușura durerea asociată cu amintirile traumatice.
Acestă metodă presupune procesarea amintirilor traumatice și a experiențelor negative din viața noastră pentru a ajunge la adaptarea noastră și trăirea stării de bine.
În terapia EMDR sunt procesate evenimentele trecute care stau la baza disfuncțiilor prezente, astfel încât ele să fie integrate în experiența de viață într-un mod adaptativ, eliminând simptomele patologice și suferința emoțională.
Psihoterapia
Este un demers condus de un profesionist- psihoterapeut- prin orientare, ghidare și sprijin în găsirea unor soluții la situații de viață problematice cu efecte negative asupra propriei persoane și/sau a celor din jur.
Demersul psihoterapeutic începe cu evaluarea problemelor cu care te confrunți în contextul vieții tale și în interacțiune cu personalitatea ta.
Psihoterapia poate avea drept obiectiv scăderea anxietății, depresiei sau ameliorarea altor trăiri afective care te împiedică să te adaptezi optim la realitate, trări care îți perturbă comportamentul, afectează relațiile, activitatea profesională. imaginea de sine, autoaprecierea, etc.
Un proces psihoterapeutic se orientează în general spre:
- scoaterea persoanei din criza existențială în care se află,
- reducerea sau eliminarea simptomelor,
- întărirea Eului și a capacităților de integrare ale personalității persoanei,
- rezolvarea sau restructurarea conflictelor intrapsihice,
- modificarea structurii personalităii în vederea unei funcționări mai mature, cu o capacitate de adaptare eficientă la mediu,
- reducerea (sau înlăturarea dacă este posibil) a acelor condiții de mediu care produc sau mențin comportamentele de tip dezadaptativ,
- modificarea opiniilor eronate despre sine și lumea înconjurătoare,
- dezvoltarea unui sistem clar al identității personale.
Psihologia clinică
Identifică factorii psihologici dar și mecanismele psihologice ale stării de sănătate și de boală. Ea explica felul în care se formează și cum pot fi influențate aceste mecanisme pentr ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării de bine.
Ea este centrată pe evaluare psihologică clinică și intervenție psihologică axată pe controlul primar al factorilor psihologici implicați în sănătate și boală.
Evaluarea psihologică clinică se poate face atât pentru copii cât și pentru adulți.
Ea se poate axa pe evaluarea simptomelor, adică a plângerilor și acuzelor persoanei.
Focusul specific psihologiei clinice este de a identifica modul de apariție a simptomelor, ceea ce noi psihologii numim mecanisme psihologice care determină aceste simptome. Identificarea cauzelor dar și a legăturilor între diferite componente psihice (emoționale, cognitive), comportamentale, relaționale și modul lor de de funcționare reprezintă aspectele particulare ale mecanismelor psihologice. În plus, evaluarea se va orienta și spre identificarea potențialului dar și a aspectelor numite resursă, sau funcționale care pot fi sprijin în remedierea problemelor, dificultăților, plângerilor și simptomelor identificate.
Intervenția psihologică clinică se axează pe probleme de severitate scazută, medie sau severe care intervin în funcţionarea psihicului care sunt abordate imedia și, temporar.
Intervenția psihologică clinică direcționează spre alte demersuri (consult medical, consiliere sau psihoterapie).
O zonă de intervenție specifică este creșterea complianței la tratament sau la situația de viață. Pot fi folosite tehnici scurte de psihoterapie și consiliere pentru controlul imediat al factorilor implicați în starea de boală sau pentru activarea, stimularea sau exersarea factorilor implicați în starea de sănătate.
Psihoterapia Dialectic Comportamentală (DBT)
Este o metodă de psihoterapie care combină tehnici de psihoterapie comportamentală cu o serie de tehnici dezvoltate din concepte filozofice și umaniste care pun accentul pe acceptare și validare și introduce practica mindfulness-ului ca bază de schimbare.
Psihoterapia Dialectic-Comportamentală sau Dialectical Behavioral Therapy (DBT) este una dintre cele mai verificate metode de terapie, cu sute de studii în zeci de țări care i-au dovedit în mod repetat eficiența și capacitatea de a aduce schimbare.
A fost dezvoltată pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de personaltate borderline dar reprezintă o metodă psihoterapeutică eficientă și pentru persoane care se confruntă cu caracteristici precum:
- dereglare emoțională,
- toleranță scăzută la stress,
- dificultăți de interacțiune,
- tulburări alimenatre
- adicții,
- depresie
În cadrul acestei forme de psihoetrapie, o componentă importantă o reprezintă Trainingul de abilități psihologice.
Supervizarea profesională
Supervizarea profesională în specialitatea psihologie clinică este o activitate care se adresează psihologului clinician la debutul său în cariera profesională.
Activitatea urmărește dezvoltarea profesională o perioadă delimitată de timp pentru a ghida, încuraja și controla formarea, astfel încât psihologul să învețe partea practică a profesiei de la un practician cu experiență.
Trainingul de abilități psihologice
Este un training de grup în care se predau, se exersează și se dezvoltă abilități. Abilitățile se mai numesc deprinderi sau competențe. Ele se referă la un anumit mod de comportament pe care o persoană îl adoptă într-o situație și care asigură atât atingerea unui obiectiv dar și folosirea în cea mai mare măsură a capacităților proprii și dezvoltarea acestora spre o evoluție personală și o stare de bine.
Abilitățile ne sunt utile în situații de viață reglând starea emoțională, scăzând reacțiile dezadaptative la stress, îmbunătățind relațiile cu ceilalți și asigurând atingerea obiectivelor propuse în mai mare măsură.
Trainingul are două obiective:
- De dezvoltare a comportamentelor care să asigure o creștere a calității vieții prin:
– Reglarea stărilor emoționale,
– Scăderea reacțiilor dezadaptative la stress,
– Îmbunătățirea calității relațiilor cu ceilalți,
– Creșterea gradului de atingere a obiectivelor propuse.
- De scădere a comportamentelor care afectează calitatea vieții, cum ar fi:
– Reactivitatea emotională,
– Auto-invalidarea,
– Comportamentele care generează crize,
– Inhibarea suferinței,
– Comportamentele pasiv-agresive,
– Comportamentele determinate de schimbările de dispoziție.
Cursuri & Workshop-uri & Training-uri
Workshop-uri, cursuri pentru profesioniști
Cursurile pe care le organizez și le susțin vizează formarea specialiștilor în principal, a psihologilor care doresc să învețe din experiența și cunoștințele pe care le-am dobândit în mulți ani de studiu și formare.
Psihologia clinică este pasiunea mea și am învățat să o folosesc pentru sănătatea umană, pentru creștere și dezvoltare, pentru depășirea limitărilor, să merg dincolo de etichete și să caut în interiorul oamenilor esențe și resurse, sclipiri de lumină, semne de sănătate.
Cred în psihologia aplicată și orientată către viață și pentru îmbunătățirea vieții în general și spre aceasta se îndreaptă cursurile pe care le susțin, scopul lor fiind creșterea stării de bine a oamenilor care se adresează psihologilor.
Sănătatea mintală este parte a sănătății umane și constat cu bucurie că în ultimii ani tot mai mulți oameni se preocupă de sănătatea mintală existând o creștere semnificativă a celor care cer ajutor când se confruntă cu dificultăți. Pentru a le răspunde avem datoria să fim formați, să ne actualizăm mereu informații, cunoștințe, abilități.