adaptabilitatea

Adaptabilitatea

     O trasatură esențială în viață este adaptabilitatea, acea capacitate de a te acomoda diferitelor împrejurări, contexte, dificultăți. A fi maleabil, flexibil, „ușor de modelat” pentru a capăta forma și conținutul necesare, dar păstrându-ți specificul și rămânând tu însuți în același timp, este o provocare dar și o necesitate pentru o bunî funcționare și pentru experiențierea stării de bine.

     Reacționam diferit in fata dificultatilor cu care ne confruntam: unii dintre noi se prăbușesc, se simt deznădăjduiți, lipsiți de orice putere, renunță… alții folosesc iar și iar aceeași metodă fără să reusească crescând doar neincrederea in sine si sentimentul de esec si incapacitate iar altii se confrunta cu dificultati, incaseaza loviturile si invata ceva din asta, schimba metode pana reusesc.

     Adaptabilitatea este o trasatura cu un caracter innascut dar si cu o mare capacitate de influentare, astfel putem invata sa devienim mai adaptabili. Cu atitudinea potrivită, adaptabilitatea poate fi modelata, dezvoltata, crescută. 

     Dezvoltarea adaptabilității înseamnă:

  1. Creșterea capacității de a ne analiza propriile mecanisme adaptative– de a acorda atentie propriilor modalitati de reactie, de a obiectiva propriul comportament punandu-se intr-o maniera de observator, martor al propriului comportament. Aceasta atitudine este una care determina schimbarea strategiei adaptative in urma evaluarii ei adecvate.
  2. Dezvoltarea cunoașterii de sine – adică să fim constienti de propriile trasaturi, caracteristici de personalitate, modalitati de a face fata diferitelor situatii, puncte forte/slabe raportat la diferite situatii de viata.
  3. Acesarea și dezvoltarea nevoii de a evolua, de a ne dezvolta –astfel crescand permanent capacitatile de a ne confrunta cu noutatea.
  4. Dezvoltarea  capacității de a ne menține echilibrați în situatii de respingere – fara a declansa mecanisme puternice de autoînvinovățire care înrăutățesc rănile produse și sporesc suferința asociata. În egală măsură aceasta presupune să nu învinovățim nici pe ceilalți. Acest echilibru se manifesta in capacitatea de a face fata acestor situatii: să să acceptăm ca suntem raniți, trăind durerea asociată respingerii, uneori intens, dar menținându-ne capacitatea de a nei reafirma calitatile care ne confera valoare. Astfel, ne ridicăm de jos si mergem mai departe.
  5. Dezvoltarea capacității de a ști când și cât să vorbim și când este de dorit tăcerea. Aceasta presupune sa discernem intre lucrurile importante despre care merita sau este nevoie sa vorbim si cele pe care este mai util, sanatos, functional sa le ținem pentru noi înșine, găsind alte modalități de a le rezolva.
  6. Dezvolatera capacității de a trăi experiențe pozitive, a gasi sens si bucurie in diferite situatii mai mici, nu neaparat deosebit de importante si chiar in contexte dificile pentru ca activeaza organismul si psihicul crescand disponibilitatea pentru a ne adapta situatiilor dificile si a gasi solutii adecvate.

     În ședințele cu un psihoterapeut:

  • îți vei analiza propriile mecanisme adaptative evaluând eficiența lor raportat la nevoile și dorințele proprii pentru a le îmbunătăți,
  • vei învăța despre calitatea de observator la propriei lumi interioare, importanța ei în controlul emoțional, creșeterea eficienței comportamentului și cum să dezvolți această calitate,
  • îți vei dezvolta cunoașterea de sine prin prisma unor trasături și caracteristici ale personalității, puncte forte și vulnerabilități și cum să le folosești eficient în viața de zi cu zi sau pentru atingerea unor obiective,
  • vei învăța modalități eficiente de a te raporta la nou, necunoscut, prin intermediul unor resurse proprii,
  • vei învăța să faci față respingerii
  • îți vei dezvolta capacitatea de acceptare și  să transformi suferința în durere care poate fi integrată,
  • vei învăța despre frustrare și toleranțăla frustrare și îți vei accesa propriile modalități de a gestiona frustrările,
  • vei învăța cum să te orientezi spre experiențe pozitive.

 

Dacă dorești să aduci îmbunătățiri majore vieții tale într-un spațiu de siguranță, unde primești înțelegere,  ghidare în cătările proprii, cu grijă și respect, experiență și profesionalism mă poți contacta folosind formularul de pe pagina de contact – click -> aici.