divortul - psiholog

Divorțul

Divorțul 

 

Divortul este un eveniment de viata care afecteaza sistemul familial, in particular pe toti membrii acestuia, creand confuzie si tulburare membrilor familiei, atât adulti cât si copii, deoarece afecteaza relatiile dintre ei dar si cu mediul exterior familiei, sentimentul de continuitate precum si centrul de echilibru al vietii. De aceea acest eveniment este considerat puternic traumatiuzant pentru persoanele implicate. 

Nu se ajunge la divort doar pentru ca unul dintre parteneri se supara si ajunge la limita in urma unei situatii conflictuale. El  este rezultatul nemultumirilor, nefericirilor, conflictelor aparute in cadrul familiei, care dateaza de mult prea mult timp si se agraveaza. In general, fie partenerii nu sunt compatibili de la inceputul relatiei, fie evolueaza diferit din punct de vedere emotional sau relatia nu reuseste sa ramâna suficient de flexibila pentru a face fata stresului produs de diferite evenimente deosebite care apar pe parcursul vietii familiei si care reclama un efort considerabil de adaptare. 

Multi specialisti considera ca divortul este un eveniment traumatic, a carui intensitate urmeaza evenimentului mortii unei persoane apropiate, asemanarea având la baza ideea de pierdere care se asociaza  (pierderea viselor faurite cu privire la viitorul familiei, a sperantelor si asteptarilor) dar si ideea de abandonare, de „ingropare” a relatiei care a existat. 

Adesea partenerii, prin divort, lasa in urma un stil de viata mai confortabil si trebuie sa se adapteze unuia caracterizat de privatiuni si eforturi financiare mai mari. 

 

Depasirea acestui eveniment necesita multa vreme, deoarece sunt necesare ajustari personale foarte mari atât din partea adultilor care se despart cât si a copiilor. Reechilibrarea emotionala dupa un proces de divort este una indelungata. 

 

Simptome ale unei casnicii disfunctionale care pote conduce la divort:

amestec confuz de sentimente pozitive si negative fata de partener,
furie sau plictiseala,
distantare 
certuri tot mai frecvente,
comportamente problematice ale copiilor care exprima neintelegerile dintre parinti,
relatii extraconjugale,

 

Ce-i de facut:

O informare adecvata a tinerilor despre viata in cuplu si familiala, ar pregati partenerii pentru viitoare sau posibile puncte de cotitura ale vietii comune si i-ar orienta spre resursele personale si comune pentru a face fata posibilelor dificultati. O astfel de informare te orienteaza de asemenea spe introspectie, sprea analiza propriilor gânduri, comportamente, emotii referitoare la dierite aspecte ale vietii, stimulând autocunoasterea dar si dezvoltarea personala.

Apelarea la specialisti calificati, in situatii in care unul dintre parteneri se simte asa cum am prezentat mai sus sau resimte o problema in viata de cuplu/familiala si nu stie cum s-o abordeze, este o a doua solutie.

De asemenea, in situatia luarii deciziei de separare,  nu este de prisos apelarea la psiholog in vederea consilierii cu privire la luarea deciziilor, astfel incât schimbarea sa se realizeze cat mai usor pentru toti cei implicati, in special pentru copii. 

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru funcționarea optimă a website-ului. Apăsând butonul ACCEPT sunteți de acord cu condițiile de utilizare și cu prelucrarea și stocarea datelor cu caracter personal (GDPR).