polaritati articol psiholog Claudia Borza

Polarități – aparență și esență

    “Adio, spuse vulpea. Iată secretul meu. E foarte simplu: noi nu vedem bine decât cu inima. Esențialul e inivizibil pentru ochi.” (Antoine de Saint Exupery, MICUL PRINȚ)

    Aparența stralucește ca un ambalaj frumos menit să îți ia privirea și uneori chiar să te îndeparteze de de ceea ce este real, ascuns, de esența interiorului…. Sau este dimpotrivă ternă și neplăcută, poate ostilă sau rece, distantă fiind prima în contact cu vicisitudinile vieții, cioplită și modelată de acestea mult mai ușor atunci cînd nu este susținută de reala esență. 

    Aparența creează așteptări greșite sau trezește curiozități, influențează ochii dar și sufletul adesea.

    Aparenta și esența împart, divid, separă sau unifică și adună într-un tot, exteriorul cu interiorul, depinde de tine cum le folosești: ca poli între care „alergi”, fașă de care te poziționezi singular sau pe care îi cuprinzi, unifici, creând unicul tău propriu. 

    Aparența e multitudine și esenta e unicitate” iar împreună formează un tot atunci când ajungem la acest împreună, reușind să le apropiem, creând punți și legături între ele…

    Aparența e cunoscută prin simțuri – văz, auz, miros, gust, tact, esența este  cunoscută prin suflet. 

Polaritati Claudia Borza

    Este distincția între adevăr și fals sau două adevăruri congruente,  esența este cu siguranță adevar iar aparența poate fi fals dar poate fi șii adevăr unitar esenței, legat de esență printr-o punte clară, solidă, sigură. 

    Aparența este imaginea văzută, esența este imaginea simțită, uneori confuză, neclară, ascunsă din nevoie de autoprotecție și astfel uneori atât de ascusă încât tu însuți ajungi să nu mai crezi în existența ei, ajungândi să te lași înșelat de aparențe construite protectiv în jurul ei pierzând contactul, legătura cu ea…

    Aparența rămane la forme, linii, culori, esența desprinde sensul, semnificația din spatele formei, liniilor, colorilor.

    Esența este mai ușor accesibilă copilului iar dar ne îndepărtăm de ea pe masură ce ne îndepărtăm de copilaria din din noi rămânând adesea la aparențe cu atât mai false cu cât sunt mai departe de copilul din interior. Doar el stie estența însă este prea firav pentru a o releva ori doar neascultat. 

    Esenta lumânării nu este ceara care lasă urme ci lumina care se produce din arderea ei…”

    Dacă dorești să cunoști mai mute despre esența proprie, să o accesezi, să o pui în acord cu aparența sau să lucrezi la modificarea aparențelor tale pentru o viață mai bună, dacă te simți împărțit, scindat dau în dezacord, în conflict interior și asta îți afectează viața, poți face asta într-un proces psihoterapeutic de analiză personală și dezvoltare.